Η απάντηση του Φίλη στον Γρυσπολάκη για τα κτήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης

0
1102

Το kriti24 επικοινώνησε με τον πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιάννη Φίλη και του ζήτησε ένα σχόλιο σε σχέση με τις ευθύνες που του καταλογίζει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Ιδρύματος κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, για τη μη υπογραφή της σύμβασης αποκατάστασης του κτηρίου της πρώην Μεραρχίας, το 2011.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Γρυσπολάκης σε ανάρτησή του την περασμένη Πέμπτη στο φόρουμ της ιστοσελίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε υποστηρίξει το εξής:

Ο κ. Φίλης θεωρεί ότι η επαναφορά του θέματος αυτήν την ώρα είναι άκαιρη καθώς το βασικό θέμα σήμερα είναι η απόφαση της πρυτανείας να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των κτηρίων στο λόφο Καστέλλι, σε εταιρεία ξένων συμφερόντων για να τα μετατρέψει σε πολυτελές ξενοδοχείο.

Ωστόσο μαζί με τον πρώην αντιπρύτανη κ.Γιάννη Σαριδάκη,  δίνουν μέσω του kriti24, απάντηση στον κ. Γρυσπολακη η οποία ανάφερει τα εξης:

Θεωρούμε ότι κείμενα, όπως αυτό του κ. Γρυσπολάκη, δεν αναδεικνύουν τα κυρίαρχα προβλήματα σχετικά με την αξιοποίηση του μνημειακού συγκροτήματος Μεραρχίας-Στρατώνων και δεν συμβάλλουν στη ανάπτυξη διαλόγου για την επίλυσή τους. Αντίθετα, η τακτική αποπροσανατολισμού και η διαβολή έχουν σκοπό την απομάκρυνση από την ουσία του θέματος. Και η ουσία είναι η μετατροπή σημαντικών μνημείων της πόλης των Χανίων σε ξενοδοχειακό συγκρότημα χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση και συναίνεση της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πολυτεχνείου και των αρμόδιων φορέων της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης να διχάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Χανίων, αντί να τους ενώσει.

Όσον αφορά τους λόγους οι οποίοι μας οδήγησαν στις αποφάσεις μας για την αποκατάσταση του κτιρίου της Μεραρχίας με σκοπό να στεγάσει Τμήμα Καλών Τεχνών το 2011 (βάσει του εγκεκριμένου από το ΥΠΠΕΘ Κτιριολογικού προγράμματος του Ιδρύματος) τους αναλύουμε σε απάντησή μας στις 17-5-2017 σε παρεμφερή κριτική του Πρύτανη κ. Διγαλάκη προς την Πρυτανεία μας (Σύμπτωση; Δεν νομίζουμε.).

Για ιστορικούς λόγους και μόνον επισυνάπτουμε την επιστολή και σημειώνουμε ότι ο βασικός παράγων ο οποίος μας οδήγησε στην μη υπογραφή της σύμβασης ήταν ότι η Πρυτανεία μας το 2011 «εκλήθη, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, να εγκρίνει την δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων ενός Τμήματος που η Πολιτεία δεν είχε σκοπό να λειτουργήσει, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, με την βίαιη εκκένωση ως μόνου τρόπου απαλλαγής από την κατάληψη, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπήγετο».

Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν άριστα το πόσο υποκριτική είναι η κατηγορία περί ευθυνών μας για την κατάληψη της Μεραρχίας από τον επί πενταετία Πρύτανη πριν την ανάληψη της θητείας μας το 2010, επί της θητείας του οποίου η κατάληψη συνεχίστηκε αδιατάρακτα χωρίς ο ίδιος να την διαλύσει. Και πόσο πιο υποκριτική είναι η κατηγορία ότι οι όποιες αντιδράσεις έχουν διακύβευμα τις πρυτανικές εκλογές, ιδιαίτερα από τον κ. Γρυσπολάκη ο οποίος παρεμβαίνει συστηματικά στις πρυτανικές εκλογές από τη λειτουργία του Πολυτεχνείου μέχρι και σήμερα.

Τέλος σημειώνουμε ότι τα δημόσια κατηγορητήρια, όπως αυτό του κ. Γρυσπολάκη, στα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να απαντούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να βλάπτουν τη φήμη του Πολυτεχνείου Κρήτης και να υποβιβάζουν τους καθηγητές του σε νεαρούς που καυγαδίζουν δημόσια.

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Πρύτανη κ. Βασίλη Διγαλακη του πρωην πρύτανη κ. Γιάννη Φίλη και του πρώην αντιπρύτανη κ. Γιαννη Σαριδακη αναφέρει:

Κύριε Πρύτανη, Χανιά 17-5-2017

Διαβάσαμε την ανάρτησή σας στην κεντρική ιστοσελίδα του Πολυτεχνείου, όπου σε πρόσφατη συνέντευξή σας αναφέρεσθε στον πρώην Πρύτανη Γ. Φίλη και κατηγορείτε αυτόν και εμμέσως όλη την πρώην Πρυτανεία για την απώλεια κονδυλίων ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για την «αποκατάσταση» του κτιρίου της V Μεραρχίας. Απευθυνόμενος δε στο δημοσιογράφο συνιστάτε ειρωνικά να ρωτήσει τον πρώην Πρύτανη γιατί δεν υπέγραψε τη σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου της Μεραρχίας. Ουσιαστικά κρίνατε τον πρώην Πρύτανη και τον καταδικάσατε χωρίς να ακούσετε την άποψή του, κάτι που επιβάλλει η δεοντολογία της διοίκησης και της δημοσιογραφίας αλλά και ο σεβασμός στον θεσμό που υπηρετείτε.

Και επειδή θεωρούμε ότι η ιστορία είναι σημαντική, τουλάχιστον για όσους επιθυμούν πραγματικά να την μελετούν και να αντλούν πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα από αυτήν, αποφασίσαμε να περιγράψουμε με συντομία τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν την πρώην Πρυτανεία στην τότε πολιτική της απόφαση.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διοίκησης του Ιδρύματος τον Δεκέμβριο του 2010 ενημερωθήκαμε για τον διαγωνισμό που βρισκόταν σε εξέλιξη για την μετατροπή (και όχι αποκατάσταση) του κτιρίου της V Μεραρχίας σε κτίριο που θα στέγαζε Σχολή Καλών Τεχνών. Τα κυρίαρχα σχετικά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε άμεσα ήταν ότι η προκήρυξη είχε πραγματοποιηθεί χωρίς να διασφαλισθούν:

●Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης σχολής Καλών Τεχνών (παρά του ότι είχε εγκριθεί από το ΣΑΠΕ προ τριετίας).
●Οικοδομική άδεια.
●Εκκένωση του κτιρίου από την κατάληψη Roza Nera.

Παράλληλα υπήρχε ανησυχία για μεγάλες καθυστερήσεις από την πιθανή παρέμβαση της
Αρχαιολογίας λόγω της προβλεπόμενης στη μελέτη εκσκαφής για την εγκατάσταση μηχανολογικών εγκαταστάσεων στον αύλειο χώρο του κτιρίου.

Η στρατηγική της Πρυτανείας ήταν η κατά το δυνατόν ταχεία και παράλληλη αντιμετώπιση όλων των ανωτέρω προβλημάτων μέσα στον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο που υπήρχε. Εκ των ανωτέρω μόνο το πρόβλημα της οικοδομικής άδειας κατέστη δυνατόν να επιλυθεί. Και τούτο διότι:

●Το Υπουργείο Παιδείας μας κατέστησε σαφές ότι όχι μόνο δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε ίδρυση νέων τμημάτων αλλά είχε ήδη ξεκινήσει το σχέδιο (το οποίο αργότερα ονομάστηκε σχέδιο «Αθηνά») για κατάργηση/συγχώνευση των ήδη υπαρχόντων (
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/150_tmimata_kleinoun/). Ήταν φανερό ότι το σχετικό ΠΔ έπρεπε να είχε εκδοθεί πριν το 2009 (δηλαδή πριν την οικονομική κρίση).
●Για το ζήτημα της κατάληψης της Ρόζα Νέρα στο κτίριο, η Πρυτανεία με την βοήθεια των
Προέδρων των Τμημάτων του ΠΚ είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές τόσο με τις Αρχές της Πόλης, με πολιτειακούς παράγοντες και με νομικούς όσο και με τους ίδιους τους καταληψίες σε μία προσπάθεια να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα και να πιέσει για την εξεύρεση συναινετικής λύσης. Κατέστη σαφές ότι μία τέτοια λύση δεν γινόταν αποδεκτή από τους καταληψίες. Περιττόν να τονίσουμε την επικινδυνότητα βίαιης εκκένωσης του κτιρίου τόσο για την πιθανότητα τραυματισμού ανθρώπων όσο και πιθανών εκτεταμένων κτιριακών καταστροφών σε μία ιστορική και ευαίσθητη περιοχή των Χανίων. Εξάλλου οι μνήμες ήταν ακόμη νωπές από την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ κατά φοιτητών του ιδρύματος και την αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας ολόκληρης (Τα «Χανιώτικα νέα» τότε κυκλοφόρησαν με τίτλο στην πρώτη σελίδα: «Με τις ευλογίες: Πρύτανη του Πολυτεχνείου. Άνω κάτω η πόλη. ΜΑΤ κατά φοιτητών ύστερα από πρόσκληση του κ. Γρυσπολάκη»).

Για όλες τις εξελίξεις ενεργούσαμε διαρκώς με διαφάνεια και σεβασμό στη δημοκρατία, ενημερώναμε για όλες τις ενέργειές μας τα όργανα του Ιδρύματος και την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν κάναμε τίποτε εν κρυπτώ.

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης η πρώην Πρυτανεία εκλήθη να εγκρίνει την δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων ενός τμήματος που η Πολιτεία δεν είχε σκοπό να λειτουργήσει (τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα), με μόνο τρόπο απαλλαγής από την καταχρηστική χρήση του την βίαιη εκκένωση του (με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται) και με κίνδυνο επιβάρυνσης του δημοσίου με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (περίπου εξακόσιες ήταν οι εκτιμήσεις) από τη επιδίκαση υπέρ του εργολάβου διαφευγόντων κερδών λόγω οιανδήποτε καθυστερήσεων στη παράδοση του κτιρίου και την έναρξη εργασιών. Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και σύμμαχο τη λογική η πρώην Πρυτανεία εξετάζοντας προσεκτικά όλες τι παραμέτρους δεν προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης.

Οι διαχειριστές της δημόσιας διοίκησης κρίνονται από τα έργα τους και όχι από το πόσο υποβιβάζουν τους προκατόχους τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή για να δικαιολογήσουν δικές τους αποφάσεις. Η μακρόχρονη θητεία μας στην Πρυτανεία έχει την ιστορία της και δεν χαρακτηρίζεται από μεμονωμένα γεγονότα τα οποία εσείς απαξιώνετε. Η δική μας συνειδητή στάση αποχής από την δημόσια κριτική για τις αποφάσεις της διοίκησης σκοπό έχει να μην πλήξει το κύρος και την δημόσια εικόνα του Ιδρύματος. Μην την εκλαμβάνετε ως αδυναμία ή έλλειψη θέσεων.

Για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης παρακαλούμε να δώσετε εντολή ανάρτησης της απάντησής μας στο σημείο που έχετε τη δική σας ανάρτηση ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Γιάννης Φίλης, Γιάννης Σαριδάκης