Γρ. Αρχοντάκης: Το όραμά μου για την επόμενη μέρα| φωτο και video

0
121

Από την αρχή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου για τον Δήμο Χανίων προσπάθησα και νομίζω ότι το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να μετατοπίσω τη συζήτηση από την παραπολιτική στην πραγματική πολιτική.

Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων λ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, έδωσε το στίγμα του πως θα πορευτεί στην προεκλογική περίοδο, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.

Παράλληλα ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε ότι πρόθεσή του είναι να καταρτίσει ένα κεντρικό ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από 74 άτομα και ένα ψηφοδέλτιο με το σύμβολο και το όνομα του συνδυασμού που θα είναι στα ψηφοδέλτια της Κοινότητας των Χανίων με 23 υποψηφίους. 

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα των εκλογών επιδίωξη του είναι όπως σημείωσε, να συνεργαστεί η παράταξή του δημιουργικά με παρατάξεις ή με συμβούλους, οι οποίοι έχουν την ίδια αντίληψη πάνω σε βασικά θέματα του Δήμου Χανίων.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αρχοντάκη:

Χθες έγινε η ανακοίνωση των επόμενων 25 υποψηφίων του συνδυασμού μας. Με τους 30 που είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα φτάνουμε στους 55.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε τις ανακοινώσεις υποψηφίων έως ότου συμπληρώσουμε το σύνολο των ψηφοδελτίων μας. Η ομάδα που θα δημιουργηθεί κατά την άποψή μου αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το σύνολο του Δήμου μας.

Είναι συμπολίτες μας που προέρχονται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές και νομίζω πως αυτό είναι ό,τι καλύτερο για μια αυτοδιοικητική κίνηση. Πρόκειται για κάτι που είναι, εξάλλου, και στο πνεύμα και στη λογική του νέου νομοσχεδίου.

Αυτή την περίοδο μαζί με τους συνεργάτες, υποψήφιους συμβούλους διαμορφώνουμε και οριστικοποιούμε το πρόγραμμα του συνδυασμού μας. Το επόμενο διάστημα θα το παρουσιάσουμε ενώ θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις μας τόσο σε υπηρεσίες και φορείς της πόλης μας αλλά και στην περιφέρεια, η οποία έχει παραμεληθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης και συγκεντρωτικής λειτουργίας του Καλλικράτη, τουλάχιστον για τον Δήμο Χανίων.

Θέλω να τονίσω πως από την αρχή της προσπάθειάς μου, δηλαδή από την αρχή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου για τον Δήμο Χανίων προσπάθησα και νομίζω ότι το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να μετατοπίσω τη συζήτηση από την παραπολιτική στην πραγματική πολιτική.

Θέλω να πω ότι από την αρχή στόχος μου δεν ήταν να γίνεται κουβέντα γύρω από το ποιος πάει με ποιον και τι κάνει ο καθένας, αλλά να καταθέσω προγραμματικό λόγο, έτσι ώστε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, να αρχίσει να γίνεται μια κουβέντα για τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου Χανίων και όχι γύρω από πρόσωπα.

Νομίζω ότι αυτό που έχω κάνει μέσα από την αρθρογραφία και μέσα από τα κείμενα που έχω καταθέσει στην κοινωνία είναι ο οδηγός για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Ως συνδυασμός λοιπόν θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με παραγωγή προτάσεων και ιδεών για τον Δήμο Χανίων και ελπίζω και οι υπόλοιποι υποψήφιοι να ακολουθήσουν αυτή τη λογική.

Επανειλημμένα έχω αναφερθεί στις δυνατότητες του νέου νόμου, του Κλεισθένη. Ο νέος νόμος, όσα αρνητικά και αν μπορεί να του προσάψει κάποιος, έχει και πάρα πολλά θετικά. Κάνει τη Δημαρχιακή Αρχή πιο υπεύθυνη, διότι την υποχρεώνει να καταθέτει προτάσεις, οι οποίες είναι πιο αντιπροσωπευτικές και προϋποθέτουν ευρύτερες συναινέσεις. Ταυτόχρονα, κάνει και τις μειοψηφίες να λειτουργούν με περισσότερη ευθύνη προκειμένου αναφορικά με την ψήφιση ή μη θεμάτων που έρχονται προς συζήτηση.

Κεντρική ιδέα είναι η συνεργασία, η επιδίωξη ευρύτερων συνεργασιών αλλά και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Ένα από τα καλά σημεία -κατά την άποψή μου- του Κλεισθένη είναι ότι δίδεται η δυνατότητα πραγματικής αυτοδιοίκησης σε θέματα καθημερινότητας από τα εκλεγμένα όργανα των Κοινοτήτων. Για να γίνει πράξη θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να βρουν και να εκλέξουν εκείνα τα πρόσωπα που μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά την περιοχή τους χωρίς σχέσεις εξάρτησης από τον κεντρικό Δήμο αλλά και από κόμματα. Κάτι που εξάλλου το έχω επισημάνει σε σχετικό άρθρο μου.

Σε αυτή τη λογική με χαρά βλέπουμε ότι γίνονται προσπάθειες να σχηματιστούν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια στις Κοινότητες, χωρίς να συσχετίζονται με δημαρχιακούς συνδυασμούς. Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να επανέλθει ο επιτυχημένος, κατά τη γνώμη μου, θεσμός του Κοινοτάρχη, που οι παλαιότεροι αναπολούν. Αυτό, βέβαια, για να συμβεί προϋπόθεση είναι και η Δημοτική Αρχή να έχει τη διάθεση να αποκεντρώσει πόρους και αρμοδιότητες στις Κοινότητες αλλά και οι εκλεγμένοι αιρετοί των Κοινοτήτων να έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν τα του οίκου τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, εμείς, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν εμπλεκόμαστε, ούτε συμμετέχουμε σε κατάρτιση ψηφοδελτίων στις Κοινότητες, αναμένοντας να προκύψουν δυνατά, αμιγώς αυτοδιοικητικά, ψηφοδέλτια, τα οποία θα εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες και τα οποία θα τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής.

Στην περίπτωση που αυτό θα συμβεί -όπου οι Κοινότητες δηλαδή το καταφέρουν- εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε ανταγωνιστικά με δικό μας ψηφοδέλτιο. Και θα είμαστε σε συνεχή διαδικασία συνεργασίας με αυτά τα πρόσωπα, έτσι ώστε από την επομένη των εκλογών, σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, να έχουμε την καλύτερη δυνατή δημιουργική σχέση.

Σε ό,τι αφορά την Κοινότητα των Χανίων, εξαιτίας του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη Κοινότητα έχει να διαχειριστεί θέματα στρατηγικής σημασίας που δεν περιορίζονται -αν θέλετε- μόνο στη διαχείριση μιας καθημερινότητας, εκεί θα συμμετέχει ο συνδυασμός μας με δικό του ψηφοδέλτιο.

Καταλήγοντας, λοιπόν, η πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα κεντρικό ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από 74 άτομα και να έχουμε και ένα ψηφοδέλτιο με το σύμβολο και το όνομα του συνδυασμού μας που θα είναι στα ψηφοδέλτια της Κοινότητας των Χανίων με 23 υποψηφίους. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και με την προϋπόθεση πάντα ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, δηλαδή ότι οι Κοινότητες από μόνες τους προσπαθούν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσουν την περιοχή τους, θα λύσουν τα θέματα της καθημερινότητάς τους με βάση τον Κλεισθένη.

Ανακεφαλαιώνοντας, αν η κάθε περιοχή του νέου Δήμου καταφέρει να λύσει τα θέματα της καθημερινότητάς της, μπορεί συμπληρωματικά η μία με την άλλη να δημιουργήσουν ένα πολύ ισχυρό Δήμο από κάθε άποψη. Ένα Δήμο όπου θα συνεργάζονται αρμονικά περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μορφολογικά, πολιτισμικά. Περιοχές τουριστικές, περιοχές αστικές, περιοχές αγροτικές. Κάθε μια από αυτές τις περιοχές θα δίνει στον Δήμο και θα παίρνει από τη συμπληρωματικότητα που θα δημιουργηθεί.

Σε ότι με αφορά εμένα και την παράταξή μου- επιδίωξη μας είναι να συνεργαστούμε την Επόμενη Μέρα δημιουργικά με παρατάξεις ή με πρόσωπα – συμβούλους, οι οποίοι έχουν την ίδια αντίληψη με εμάς πάνω σε βασικά θέματα του Δήμου Χανίων.