Γιατί είναι κατανοητές οι αντιδράσεις για τη δημιουργία Κέντρων προσφύγων

0
69

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο θέμα της φιλοξενίας των μεταναστών στην Κρήτη με τη δημιουργία Κέντρων προσφύγων, η κυβέρνηση έρχεται ουσιαστικά  σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των τοπικών και παραγωγικών φορέων του νησιού, οι οποίοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δηλώνουν αντίθετοι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Τους λόγους μπορούμε λίγο πολύ να τους κατανοήσουμε, εκείνο που δεν μπορεί κάποιος να κατανοήσει είναι το παράλογο της απόφασης, αν την δούμε κάτω από μία πιο ψύχραιμη ματιά, απαλλαγμένοι από συναισθηματισμούς για την τύχη αυτών των ανθρώπων.

Καταρχήν αυτοί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται να έρθουν στην Κρήτη. Ας ξεκινήσουμε από αυτό.

Δεν τους ενδιαφέρει να αποκλειστούν σε ένα νησί, με θάλασσα γύρω γύρω,  γεγονός που δυσκολεύει δραματικά τον αντικειμενικό τους στόχο, να καταφέρουν δηλαδή να περάσουν τα σύνορα και να φύγουν κάποια στιγμή σε κάποια από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Το δεύτερο και βασικό ερώτημα. Ποιος είναι ο πραγματικός στόχο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών;

Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι η δημιουργία Κέντρων προσφύγων, αφορά μόνο μια πολιτική ισομερούς κατανομής όλων αυτών που έχουν παραμείνει στη χώρα. Όλοι πιστεύουν το χειρότερο.

Ότι η κατάρρευση των σχέσεων  Ευρώπης –Τουρκίας και η αποκατάσταση των σχέσεων  Ερτογάν-Πούτιν, τίποτα καλό δεν προμηνύει για το μέλλον.

Η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για τη ροή των μεταναστών είναι κυριολεκτικά στον αέρα και ενδεχόμενη κατάρρευση της , θα πλημμυρίσει πάλι τη χώρα μας με κύματα μεταναστών από τη γείτονα χώρα.

Υπάρχει σε εκκρεμότητα και η εφαρμογή των όρων της συνθήκης Δουβλίνο 3, από τη Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι σίγουρο πως δε θα διστάσουν να στείλουν πίσω στη χώρα μας, τους επόμενους μήνες, όσους πρόσφυγες ή μετανάστες θεωρούν πως «δεν τηρούν τις προϋποθέσεις παραμονής».

Είναι λοιπόν κατανοητές οι αντιδράσεις, που καταγράφονται στην Κρήτη. Δεν πρόκειται για εκδήλωση ακραίων φωνών ξενοφοβίας και ρατσισμού, όπως εύκολα κάποιοι σπεύδουν να κατηγορήσουν.

Είναι  πολύ πιθανόν αντί για περιορισμένη να έχουμε μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, μία ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών, προς τις δομές που θα δημιουργηθούν.

Γεγονός που θα τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα την επόμενη τουριστική περίοδο, βάζοντας ταφόπλακα στην οικονομία του νησιού, η οποία εξαιτίας του τουρισμού αντέχει ακόμη και δεν έχει καταρρεύσει εντελώς.

Υ.Γ: Η Κρήτη και οι Κρητικοί έχουν αποδείξει και με το παραπάνω όλα αυτά τα χρόνια, πόσο φιλόξενοι είναι και πόσο έχουν βοηθήσεις πρόσφυγες ή μετανάσντες και γενικά ανθρώπους που υποφέρουν. Ας μην προσπαθούν λοιπόν κάποιοι να ερμηνεύσουν με διαφορετικό τρόπο, που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την πραγματικότητα, την αντίδραση που καταγράφεται.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter