Γιατί η Δημοτική Αρχή βλέπει παντού «εχθρούς» στο θέμα της καθαριότητας;

0
598

Έκπληξη προκαλεί η στάση της Δημοτικής Αρχής των Χανίων, στο θέμα της καθαριότητας, για το οποίο υπάρχει γενική παραδοχή από τους πολίτες, πως υπάρχει πρόβλημα. 

Οι θέσεις που ανέπτυξε η αρμόδια αντιδήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μόνο απορίες μπορούν να προκαλέσουν, για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η Δημοτική Αρχή, το πρόβλημα της καθαριότητας.

Η παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα είναι σχεδόν καθολική από τους πολίτες. Είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες, είτε είναι απλοί δημότες, που ζουν στην παλιά πόλη, στο κέντρο ή στις συνοικίες.

Σχεδόν κανένας δεν είναι ικανοποιημένος με την ποιότητα των υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Αυτό το γνωρίζει ή θα όφειλε να το γνωρίζει, πρωτίστως, η Δημοτική Αρχή. 

Η οποία όμως δε δείχνει διατεθειμένη να ακούσει τα παράπονα των δημοτών.

Αντί να εκμεταλλευτεί τα συνεχή δημοσιεύματα από το σύνολο σχεδόν των τοπικών ΜΜΕ ως «πειστήρια» για να πιέσει τον εργολάβο καθαριότητας να κάνει καλύτερα τη δουλειά του, αντίθετα τα βάζει με όλους τους άλλους, εκτός από τον υπαίτιο αυτής της κατάστασης.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να τα βάζει με πολίτες και ΜΜΕ, αφήνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, υπόνοιες για «σκηνοθετημένες» φωτογραφίες με σκουπίδια στο Δήμο. 

Κάτι τέτοιο υπονόησε στην τοποθέτηση της στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αρμόδια αντιδήμαρχος.

Η Δημοτική αρχή έσπευσε με εντελώς λάθος τρόπο να «οχυρωθεί» πίσω από τη λογική των διαφανών διαδικασιών που ακολούθησε για την επιλογή του εργολάβου. Προτάσσοντας την ως επιχείρημα. Κανένας δε το αρνήθηκε. Τουλάχιστον όχι το kriti24.gr. 

Όμως μία επιλογή που γίνεται με διαφανείς διαδικασίες, δε σημαίνει πάντα ότι θα βγει και λειτουργικά σωστή.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν αυτό. Δείτε τι έχει συμβεί με δεκάδες εργολάβους που αναλαμβάνουν με διαγωνισμούς δημόσια έργα, τα οποία αδυνατούν να εκτελέσουν ή να ολοκληρώσουν. 

Δεν είναι λοιπόν πουθενά γραμμένο ότι έχει καμία υποχρέωση η Δημοτική Αρχή να προσφέρει απλόχερα στήριξή στον οποιοδήποτε εργολάβο.

Υποχρέωση έχει μόνο να τον ελέγχει αν κάνει καλά τη δουλειά του, προς όφελος των δημοτών. Και αν εκπληρώνει μέχρι «κεραίας» τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Οι διοικούντες το Δήμο θα έπρεπε να γνωρίζουν, ότι η έως τώρα λειτουργία του τομέα της καθαριότητας, με το νέο εργολάβο, είχε πολλές ελλείψεις και προβλήματα. 

Αν δε το γνωρίζουν, τότε μάλλον δεν έχουν καθαρή εικόνα για το τι γίνεται στο Δήμο ή ξέρουν τι γίνεται, αλλά για κάποιους δικούς τους λόγους δεν θέλουν δημόσια να το παραδεχτούν. 

Αυτό όμως που πρωτίστως έχει σημασία για τους πολίτες, δεν είναι η διαδικασία επιλογής του εργολάβου, για την οποία να επαναλάβουμε, τουλάχιστον το kriti24.gr, ουδέποτε έχει αναφερθεί ή αμφισβητήσει στα ρεπορτάζ για τα προβλήματα στην καθαριότητα που έχει δημοσιεύσει.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κάνει καλά τη δουλειά του και να διατηρεί το Δήμο τους καθαρό. Για αυτό και πληρώνουν αδρά οι δημότες, με τα ανταποδοτικά τέλη.  

Η στάση της Δημοτικής Αρχής λοιπόν, η οποία το τελευταίο διάστημα λειτουργεί με την λογική του… μονίμως αδικημένου, θα έπρεπε να είναι διαφορετική.

Θα έπρεπε να έχει το θάρρος να παραδεχτεί αυτό που όλοι οι υπόλοιποι βλέπουν, ότι δηλαδή υπάρχει πρόβλημα με την καθαριότητα στο Δήμο και αντί να τα βάζει «συλλήβδην» με όλους (πολίτες, ΜΜΕ, Δημοτικούς Συμβούλους κλπ), θα έπρεπε να πιέσει εκεί που πρέπει, για να αλλάξει αυτήν την εικόνα.

Δεν είναι ντροπή να αποδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, αντίθετα έχει υποχρέωση να φροντίσει να το λύσει άμεσα, ώστε τα χρήματα των δημοτών να πιάσουν τόπο.

Χρήματα τα οποία δίνει σε ένα ιδιώτη που έχει αναλάβει με δεσμεύσεις την υποχρέωση να κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά.

Από τη στιγμή που ο Δήμος πληρώνει για να έχει καθαριότητα, η Δημοτική Αρχή οφείλει να φροντίσει να έχει σωστή καθαριότητα. Αυτή είναι η δουλειά της.

Δεν ζήτησε κανένας, ούτε από το Δήμαρχο, ούτε από τους αντιδημάρχους να πιάσουν τη «σκούπα και το φαράσι». Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. 

Η δουλειά τους είναι ο έλεγχος, αυτή όμως οφείλουν και για το καλό της πόλης αλλά και για το δικό τους καλό, να την κάνουν σωστά. 

Και ας σταματήσουν να βλέπουν παντού εχθρούς. Ας χρησιμοποιήσουν με θετικό τρόπο την κριτική των πολιτών και των ΜΜΕ. Τουλάχιστον την καλόπιστη.

kriti24