Γερμανία: Nέο ιστορικό χαμηλό για CDU και CSU σε δημοσκόπηση

0
44

Ποσοστό μόλις 29,5% θα λάμβανε το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, εάν διεξάγονταν εθνικές εκλογές την επόμενη Κυριακή στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa, για λoγαριασμό της Bild.

Αντίθετα αύξηση καταγράφουν τα ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) και του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). Το μεν πρώτο θα λάμβανε 22% (+1%), ενώ το δεύτερο 12% (+0,5%).

Οι Πράσινοι (Die Grünen) με ποσοστό 11%, καταγράφουν μείωση της τάξεως του 0,5%, όπως και το Γερμανικό Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) με το ποσοστό του να ανέρχεται στο 6,5% σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το ποσοστό του Κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει σταθερό (15%).

Όπως δήλωσε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Insa, στη γερμανική εφημερίδα, με τα ποσοστά αυτά «θα μπορούσαν να γίνουν διάφοροι κυβερνητικοί συνασπισμοί μετά τις εθνικές εκλογές».

«Η απόσταση μεταξύ CDU/CSU και SPD φθίνει» επισήμανε, διότι ο νυν συνασπισμός μεταξύ τους θα είχε αθροιστικά μόλις 51,1%, ενώ και ένας συνασπισμός μεταξύ SPD-Die Linke-Die Grünen δεν θα συγκέντρωσε την πλειοψηφία, αφού αθροιστικά τα τρία κόμματα θα έφταναν σε ποσοστό μόνο 45%.

Άγνωστο είναι εάν οι τελικά οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα καταφέρουν να εισέλθουν αυτή τη φορά στη Βουλή (το όριο είναι 5%), ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν στα πιθανά μετεκλογικά σενάρια.