Γ. Πλακιωτάκης: Αναβάθμιση του λιμανιού της Σούδας| Έργα στα λιμάνια του Νομού Χανίων (φώτο & video)

0
126

Η ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της χώρας μέσα από ένα νέο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βουλουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής και Αντώνης Παπαδεράκης, δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και στελέχη τοπικών υπηρεσιών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των λιμανιών Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας , επισημαίνοντας ότι «η προσπάθεια αυτή στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική χώρα για επενδύσεις».

Παράλληλα τόνισε ότι μέσα από την ανάπτυξη των λιμανιών ενισχύεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία των λιμανιών της χώρας, ενώ, όπως είπε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των λιμανιών Βόλου και Ηρακλείου.

Από τα Χανιά ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης που, όπως τόνισε, απαιτεί συνεργασίες των τοπικών κοινωνιών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Εμείς, αυτό που ενθαρρύνουμε είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του κάθε λιμανιού ξεχωριστά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πλακιωτάκης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο πρωτογενής τομέας, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη θαλάσσια νησιωτική πολιτική που, όπως είπε, αποτελεί μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση για τα θέματα της νησιωτικότητας της χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σε 15 μήνες υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και με συντεταγμένο τρόπο αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας».

Από τα Χανιά ο Πλακιωτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από το υπουργείο του, ανέφερε ότι, μετά την 1η Μαρτίου και την απόφαση για μέγιστη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τα στελέχη του Λιμενικού με αυταπάρνηση, αποφασιστικότητα και ανθρωπισμό, περιόρισαν τις ροές επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019, οι ροές περιορίστηκαν κατά 98%.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος μέσα από ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έκανε γνωστό ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφορικά με θέματα που αφορούν την περιοχή των Χανίων ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν μελέτες για έργα στα λιμάνια Γαύδου, Σφακίων και Παλαιόχωρας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών στον κόλπο των Χανίων ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την επιστημονική κοινότητα να χρηματοδοτήσει τις μελέτες που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη και αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού της Σούδας το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είναι ένα σημαντικό λιμάνι με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα».

Ο κ. Πλακιωτάκης στάθηκε και στις προσπάθειες για στήριξη της ακτοπλοΐας την περίοδο της πανδημίας, αναφέροντας ότι συνολικά η ακτοπλοΐα μέχρι σήμερα επιδοτήθηκε με 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ειδικά η ακτοπλοΐα της Κρήτης επιδοτήθηκε με το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την δήλωση του κ. Πλακιωτάκη: 

Gepostet von ΧΑΝΙΑ LIVE TV am Donnerstag, 22. Oktober 2020

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της αναφέρθηκε στην σημασία του λιμανιού της Σούδας, το οποίο όπως είπε είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου. “Ένα λιμάνι που πέπει να μελετηθεί σε βάθος. Οι αξιοποιήσεις του. Όπως ξέρετε προβλέπεται δεύτερος Ναύσταθμος. ουσιαστικά υπολογίζουμε ότι περίπου το 50% του ελληνικού στόλου θα βρίσκεται στη Σούδα. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει και το εμπορικό κομμάτι το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί όπως του πρέπει”. Από εκεί και πέρα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για τον κόλπο των Χανίων” είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ. 

 

Gepostet von ΧΑΝΙΑ LIVE TV am Donnerstag, 22. Oktober 2020

 

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης αναφέρθηκε στην συζήτηση που υπήρξε τονίζοντας ότι είχαμε την ευκαιρία να “δούμε συνολικά τα έργα που έχουν να κάνουν με τα λιμάνια και τις ακτές. Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία σήμερα από τα Χανιά να αναπτύξουμε θέματα που μας αφορούν. Αναφέρθηκε πρώτα στην αναβάθμιση της Σούδας από την πλευρά την στρατιωτική τόσο του Ναυστάθμου του δικού μας, όσο και των Αμερικανικών εγκαταστάσεων. Πρέπει ολόκληρο το λιμάνι αν είναι ανεπτυγμένο και όχι το μισό”. 

Gepostet von ΧΑΝΙΑ LIVE TV am Donnerstag, 22. Oktober 2020

 

Στην τοποθέτησή του ο κος Ροκάκης κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάκαμψη του ναυτικού Τουρισμού και την προστασία του παράκτιου φυσικού πλούτου της Π.Ε. Χανίων:

«Η Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων αντιμετωπίζει σημαντικές στρατηγικές προκλήσεις στο δύσκολο αγώνα της για ανάκαμψη την επόμενη ημέρα της πανδημίας, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε σε στενή συνεργασία η Πολιτεία και οι τοπικοί φορείς με σχέδιο, σκληρή δουλειά και επίγνωση του κατεπείγοντος. Για τον λόγο αυτό εκτίμησή μας είναι ότι τρεις μείζονος σημασίας προκλήσεις, οι οποίες άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οφείλουν να αποτελέσουν στρατηγικές μας προτεραιότητες:

1. Η δημιουργία ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου (master plan) για τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» του ναυτικού Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων με τρεις βασικούς πυλώνες.

Αξίζει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς με την ενεργό υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να συνεργαστούμε αποτελεσματικά και να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και πολυεπίπεδο στρατηγικό σχέδιο (master plan) ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού στην Π.Ε. Χανίων. Από το masterplan θα προκύψουν όλα τα αναγκαία, σύμφωνα με την νομοθεσία, στοιχεία για τις αναγκαίες χωροθετήσεις, όπως για παράδειγμα η γενική διάταξη των λιμενικών έργων, η δυναμικότητα και η κατανομή των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών, τα όρια και το μέγεθος των θαλάσσιων και των χερσαίων ζωνών, οι προτεινόμενες νέες οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας, η διαμόρφωση των χερσαίων ζωνών με τις προβλεπόμενες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα δίκτυα και τις λοιπές υποδομές, ο κατ’ εκτίμηση προϋπολογισμός των έργων. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία είτε προέρχονται από Κοινοτικούς είτε από κρατικούς αλλά και ιδιωτικούς πόρους. Με βασικούς πυλώνες μελέτης του master plan:

⦁ Κατασκευή Σύγχρονης Μαρίνας με Δυνατότητα Φιλοξενίας Super & Mega Yachts στην Πρωτεύουσα των Χανίων.

⦁ Δημιουργία Υδατοδρομίου στο Λιμάνι της Κισσάμου.

⦁ Αναβάθμιση του Λιμανιού της Σούδας σε Λιμάνι Αφετηρίας (Home Port) Κρουαζιέρας με Ολοκλήρωση του Επιβατικού Σταθμού & της Επέκτασης της Προβλήτας «ΑΔΡΙΑΣ» σε Συνδυασμό με την Επένδυση στο Νέο Ραντάρ Προσέγγισης και την Οδική Διασύνδεση του Αεροδρομίου Χανίων.

2. Η Ναυτιλιακή Εμπορευματική Διασύνδεση των Χανίων και της Κρήτης με τη Βόρεια Αφρική.

3. Παρατηρητήριο Προστασίας Παράκτιου Φυσικού Πλούτου της Κρήτης με την Επιστημονική Υποστήριξη του ΕΛΚΕΘΕ και του Πολυτεχνείου Κρήτης.