Γ. Μαράκης: Στους δύσκολους καιρούς, φαίνονται οι ικανοί… Η δημοτική Αρχή ψήφισε να μην γίνει φέτος ο “Αγροτικός Αύγουστος”

0
95

Γράφει ο Γιάννης Μαράκης*

Είναι γεγονός ότι η περίοδος που διανύουμε είναι μια ιδιαίτερη περίοδος, η οποία εκτός του υγειονομικού προβλήματος, φανέρωσε και τα προβλήματα που προκύπτουν στην οικονομια του τόπου λόγω της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού.

Ήρθε ο καιρός, ο πρωτογενής τομέας να έχει την στήριξη που του αρμόζει, για να κατακτήσει πάλι την θέση που πρέπει στην διαμόρφωση του οικονομικού αποτελέσματος του τόπου μας.

Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε και η εκδήλωση του Αγροτικού Αυγούστου, η οποία γίνεται στην πόλη μας τώρα και 30 χρόνια συνεχώς.

Είναι μια γιορτή των αγροτικών προϊόντων μας, είναι γιορτή της κουλτούρας μας, είναι ένα λιθαράκι στην προώθηση των προϊόντων μας.

Τα τελευταία χρόνια και την περίοδο 2015-2019 επί δημαρχίας κ. Βάμβουκα, αναβαθμίσαμε την εκδήλωση βάζοντας συγκεκριμένα κριτήρια συμμετοχής:

-Τα προϊόντα είναι μόνο αγροτικά
-Οι εκθέτες είναι από τα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη
-Τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα-τυποποιημένα και οι εκθέτες κατέχουν τις ανάλογες άδειες.

Έτσι πορευτήκαμε και ο Αγροτικός Αύγουστος είναι πλέον μια εκδήλωση θεσμός.

Επειδή διακρίναμε μια αδράνεια από την τωρινή Δημοτική Αρχή σε σχέση με τον Αγροτικό Αύγουστο, πριν από ένα μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέσαμε το θέμα της συγκρότησης της επιτροπής του Αγροτικού Αυγούστου και με την επισήμανση ότι έχει αργήσει χαρακτηριστικά το θέμα.

Επιτελούς η επιτροπή συγκροτήθηκε και συνεδρίασε στις 06-07-2020 όπου η Δημοτική Αρχή πρότεινε και ψήφισε, μαζί με μια άλλη παράταξη να μην γίνει ο Αγροτικός Αύγουστος.

Η παράταξη μας και άλλη μια παράταξη που συμμετείχε στην επιτροπή ψηφίσαν να γίνει.

Τα επιχειρήματα να μην γίνει ήταν ότι δεν προλαβαίνουν και το πράγματι υπαρκτό θέμα με τον covid-19.

Να σημειώσω ότι για την καθυστέρηση υπεύθυνη είναι η Δημοτική Αρχή, και ότι έχει εκδοθεί Φ ΕΚ το οποίο επιτρέπει την διεξαγωγή εκθέσεων.

Να σας πληροφορήσω ακόμα ότι από 11-19 Ιουλίου 2020, θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά η έκθεση “Κρήτη η μεγάλη συνάντηση”, με τοπικά προϊόντα.

Η Περιφέρεια Κρήτης είναι συνδιοργανωτής, σε αυτήν την έκθεση.

Εδώ στα Χανιά η Δημοτική Αρχή προτείνει να μην γίνει ο Αγροτικός Αύγουστος μετά από 30 χρονιά.

Στους δύσκολους καιρούς, φαίνονται οι ικανοί.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να παρει την τελικη αποφαση.

* Ο Γιάννης Μαράκης είναι Οικονομολόγος, Τ. Αντιδήμαρχος Δ. Χανίων