Φοιτητές από την Ιταλία με Erasmus στο ΜΑΙΧ

0
170

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων συμμετέχει σε έργο ERASMUS +, σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ινστιτούτα του αγροτικού και τουριστικού τομέα του Δήμου Σπολέτο της Περιφέρειας Umbria της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου “Work Based Learning process in European Vocational/Educational Training, through Better Social and Economic Strategic Outcome for Youth Employability in the Tourism Sector”, 20 σπουδαστές από δημόσιες σχολές κατάρτισης σε θέματα τουρισμού και γεωργίας της Ιταλίας, υλοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του αγροτικού και τουριστικού τομέα στα Χανιά, το διάστημα 17 Ιουλίου έως και 14 Σεπτεμβρίου, 2018.

Το έργο φιλοδοξεί να καλύψει την ανάγκη ενίσχυσης των εμπειριών που σχετίζονται με την εργασία σε διεθνές πλαίσιο, αφορά κινητικότητα σπουδαστών επαγγελματικής εκπαίδευσης και προβλέπει την υλοποίηση πρακτικής άσκησης / κατάρτισης σε επιχειρήσεις εστίασης, φιλοξενίας/τουρισμού καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις. Προϋποθέτει δε την άριστη συνεργασία ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και επιχειρήσεων. Πολλαπλά είναι τα οφέλη του συγκεκριμένου σχεδίου κινητικότητας, για όλους τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων η απόκτηση/ενίσχυση της επαγγελματικής εμπειρίας και η ενδυνάμωση της διαπολιτισμικής ταυτότητας.

Τα αντίστοιχα έργα που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν άφησαν μόνο θετικές εντυπώσεις με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων υποδοχής να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και την επιθυμία τους να συμμετέχουν ξανά σε παρόμοια έργα ενώ όπως χαρακτηριστικά εξέφρασαν οι εκπαιδευόμενοι το διάστημα αυτό των δυο μηνών αποτέλεσε κάτι περισσότερο από μια σημαντική ‘εμπειρία ζωής’. Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι στο πλαίσιο της μαθητείας τους οι Ιταλοί σπουδαστές και οι συνοδοί τους θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο νομό μας αλλά και να γνωρίσουν σημαντικά αξιοθέατα του νησιού και να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και την κρητική κουζίνα.

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου, 2018 θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Δημάρχου Χανίων συνάντηση εκπροσώπων του ΜΑΙΧ, και αντιπροσώπων του συντονιστή φορέα από το Δήμο Σπολέτο της Ιταλίας και του Δημάρχου Χανίων με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών και δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο Δήμων, σε θέματα τουρισμού, περιβάλλοντος και πολιτισμού.