“Φαρμακερό” ήταν το σχόλιο που έκανε, ο κ. Λευτέρης Κοπάσης Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΔΚ, για τον Υπουργό Υποδομών και πρώην Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρήστου Σπίρτζη, αντιπαραβάλοντας τον με τον αείμνηστο Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ Αντώνη Πιταριδάκη.
Ο κ. Κοπάσης, ήταν εκ των ομιλητών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, για την παρουσίαση του βιβλίου για τον Αντώνη Πιταριδάκη
Όπως χαρακτηριστικά είπε στην τοποθέτησή του ο κ. Λευτέρης Κοπάσης:
Ο χαιρετισμός μου στην παρουσίαση της έκδοσης του ΤΕΕ/ΤΔΚ για τον Αντώνη Πιταριδάκη αφορούσε στην συνεργασία μας και την αναγνώριση μου στην προσφορά του και την συνέπειά του όπως εγώ την έζησα με κριτήριο τις 5 θητείες μου των 15 χρόνων ως μέλος αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας και της Διοικούσας αναλογιζόμενος που έχουμε φτάσει (όπως ανέφερα) μέχρι και την θλιβερή ποπ εκδοχή του πορτρέτου του Άρη Βελουχιώτη στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και πρώην Προέδρου του ΤΕΕ.
Και ο κ. Κοπάσης συνέχισε μιλώντας για τον Αντώνη Πιταριδάκη:
Συνέχισα διαβάζοντας από το βιβλίο στην σελίδα 13 τον πρόλογό μου μέχρι την τελευταία πρόταση:
Είμαστε περήφανοι για την προσφορά του, δηλ οι μηχανικοί και το ΤΕΕ, όσο και η οικογένειά του.
Η βαρυσήμαντη προσφορά του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Ανάπτυξη της χώρας, στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και στο επάγγελμα του Διπλωματούχου Μηχανικού έχει απτά δείγματα και διαπιστώνεται από την κοινωνία και την πολιτεία.
Ο Αντώνης Πιταριδάκης ευτύχησε να αναγνωριστεί ευρύτερα η προσφορά του ως πρόεδρος και εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου του τμήματος Δυτικής Κρήτης τόσο από τους συναδέλφους, τους εκπροσώπους φορέων όσο και τους πολίτες του τόπου μας για το κύρος με το οποίο πέτυχε να περιβάλει την θέση του.
Η έκδοση Λευκώματος για τον Αντώνη Πιταριδάκη και του έργο του ως προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΚ προέκυψε ως αυτονόητο χρέος στην συμβολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του προέδρου του στην προώθηση ειδικά στα θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, υποδομών και περιβάλλοντος τα οποία χειρίστηκε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, επίσης διεκδίκησε δυναμικά τους στόχους των επαγγελματικών θεμάτων όποτε ανέκυψαν και συνεργάστηκε παραγωγικά με τους επιστημονικούς φορείς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Οι παρεμβάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο Περιφερειακό Συμβουλίου Κρήτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανιών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.ΔΥ.Κ. και στα φόρα που τον συνάντησα, τον παρακολούθησα και τον παραδέχτηκα ήταν καθοριστικές στην διαμόρφωση της τελικής απόφασης, επηρεάζοντας θετικά τους προσανατολισμούς τους σχεδιασμούς και το αποτέλεσμα για τον τόπο μας.
Η πρόταση μου ως προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΚ για μια έκδοση στην οποία θα απεικονίζονταν το έργο και η προσωπικότητα του Αντώνη Πιταριδάκη, είτε εξαιτίας των συνεργατικών διαδικασιών που ακολουθούσε στις εργασίες του τμήματος είτε της ευρείας αποδοχής που απολάμβανε των λόγων και των έργων του, έγινε πάραυτα δεκτή με ανακούφιση σαν και να ήταν απάντηση στην απορία γιατί τόσο αργά.
Το Λεύκωμα για τον Αντώνη Πιταριδάκη είναι εκδήλωση αναγνώρισης του ορθολογισμού, της τεκμηριωμένης άποψης, του σεβασμού στο πρόσωπο του συνεργάτη του συναδέλφου και του φίλου από την θέση του επικεφαλής.
Οι επιστημονικές γνώσεις το τεχνικό ένστικτο και η όρεξη για προσφορά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τους νέους συναδέλφους, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του τμήματος μας, μέσα από συζητήσεις αλλά και συγκρούσεις επιχειρημάτων έχτιζαν την θέση που εξέφραζε με στιβαρή παρουσία και κοφτή ματιά, που έδινε λύση και αντλούσε κύρος.
Ο πάντα αξιομνημόνευτος και αγωνιστής Αντώνης Πιταριδάκης διατέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του ΤΕΕΤΔΚ, αντάξιος των προσδοκιών των συναδέλφων, ωφέλιμος στην Χανιώτικη κοινωνία στην οποία διοχέτευσε την δημιουργικότητα και την προσφορά του.
Είμαστε περήφανοι όσο και η οικογένειά του.