Φ. Ποντικάκης: Φωτοβολταϊκά στα σχολεία! Ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους υποψηφίους

0
9

Γράφει ο Φώτης Ποντικάκης*

Ένα θέμα που σίγουρα θα έπρεπε να απασχολήσει τους υποψήφιους στις ερχόμενες τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και οι εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα σχολεία τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και οικονομικούς. Θα ήταν αδιανόητο να μιλάμε για το μέλλον, για την επόμενη τετραετία στο Δήμο και την Περιφέρεια και πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο δίχως να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτό το μέλλον ένα στοιχειώδη σχεδιασμό εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα σχολεία και τα άλλα δημόσια κτήρια.

Σε όλο τον κόσμο έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα νεολαίας κυρίως που διαδηλώνει καλώντας τους πολιτικούς να πάρουν μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε με πρωτοβουλία μιας 16χρονης Σουηδέζας μαθήτριας, της Greta Thunberg , που τον προηγούμενο Αύγουστο, αντί για το σχολείο, μια Παρασκευή πήγε κι έμεινε έξω από τη Βουλή της Σουηδίας, καλώντας τους πολιτικούς να πάρουν μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή.

«Γιατί να πηγαίνουμε σχολείο, να σπουδάζουμε και να μαθαίνουμε πράγματα για το μέλλον, εάν το μέλλον δεν θα υπάρχει εξαιτίας της άφρονης πολιτικής που ακολουθούν όσοι κυβερνούν και οι σημερινοί ενήλικες στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής;». Αυτό είναι το κομβικό ερώτημα που θέτει η Greta και εκατομμύρια πλέον νέα παιδιά σε όλο τον πλανήτη. Μόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 συμμετείχαν πάνω από 1,6 εκατομμύρια νέοι κυρίως σε 125 χώρες σε 7 ηπείρους, σε 2.000 τοποθεσίες (στις δράσεις δε αυτές δε συμπεριλαμβάνεται η ταυτόχρονη δράση τη μέρα εκείνη με πρωτοβουλία του ΚΠΕ Βάμου σε 27 σχολεία της Κρήτης με τη συμμετοχή περίπου 1.000 μαθητών κι εκπαιδευτικών)! Και ήδη σχεδιάζεται η επόμενη παγκόσμια δράση για την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019.

Τιμώντας όλη αυτή τη νεολαία που ανησυχεί και κινητοποιείται, ακούγοντας τη φωνή της και τις προειδοποιήσεις επιστημόνων και του ΟΗΕ, εφαρμόζοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε η παγκόσμια κοινότητα με την Παγκόσμια Συνθήκη του Παρισιού το 2015, το στοιχειώδες που θα έπρεπε να κάνουν οι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές είναι να παρουσιάσουν τις προτάσεις και το σχέδιό τους για την Κλιματική Αλλαγή, για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και το πετρέλαιο, για τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προς όφελος των πολιτών.

Κι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν αυτό είναι να απαντήσουν στα ερωτήματα:
-Είναι διατεθειμένοι να δράσουν ώστε, αντί να πληρώνουμε το κόστος του ρεύματος για τις ανάγκες των σχολείων, να έχουμε έσοδα για τις ανάγκες των σχολείων, τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων, όπως υπάρχει εδώ στα Χανιά το ζωντανό παράδειγμα σε σχολείο στις Βρύσες;
-Σε πόσα σχολεία δεσμεύονται να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά κάθε χρόνο της θητείας τους και σε πόσα μέχρι το τέλος της τετραετίας;

*Φώτης Ποντικάκης  Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου