Ευρεία συνάντηση για την υπερκατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους

0
31

Σε «στρογγυλό τραπέζι» αναμένεται να καθίσουν με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρης Λιονή, στις 13 Νοεμβρίου οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του νομού, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους παρέμβασης και αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος που απασχολεί την τοπική κοινωνία και το οποίο δεν είναι άλλο, πέρα από την υπερκατανάλωση αλκοόλ που παρατηρείται από τους νέους και δη από τους ανήλικους.

Στην εν λόγω συνάντηση -σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η κα Λιονή- θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και των πέντε δήμων του νομού, οι οποίοι από κοινού προτίθεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να καθορίσουν το ακριβές πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα πρέπει να αναληφθούν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αντιπεριφερειάρχης μίλησε επίσης και για την επιστημονική μελέτη που έχει αναταθεί να εκπονήσει για το θέμα το πανεπιστήμιο Κρήτης και τα αποτελέσματα της οποίας δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν στην συνάντηση της 13ης Νοεμβρίου. Η ίδια πάντως τόνισε ότι σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμεί να γίνει μία ακόμη σύσκεψη για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους μας, αλλά μια ουσιαστική παρέμβαση που θα έχει διάρκεια και αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

«Στις προθέσεις μας είναι αφού τεθεί το επιστημονικό πλαίσιο, να ξεκινήσει μια σειρά παρεμβάσεων εντός και εκτός των σχολικών μονάδων. Άλλωστε, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ολόκληρη η κοινωνία για το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από τους μαθητές μας, από τους ίδιους τους νέους και τους γονείς τους, έως τον κάθε καταστηματάρχη που σερβίρει αλκοολούχα ποτά, αλλά ακόμα και τον κάθε πολιτιστικό σύλλογο που διοργανώνει εκδηλώσεις και πανηγύρια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η Μαίρη Λιονή.

Το μείζον αυτό θέμα -που προκαλεί την έντονη ανησυχία των πολιτών του νομού- απασχόλησε επίσης και την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου, έπειτα από πρόταση που είχε καταθέσει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Δερεδάκης, σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής. Στην εν λόγω συνεδρίαση μάλιστα το θέμα πήρε αναβολή, ώστε να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου με σκοπό να μεσολαβήσει η συνάντηση της 13ης Νοεμβρίου στην αντιπεριφέρεια.

Ωστόσο, ο κ. Δερεδάκης είχε αναφέρει ότι το θέμα της κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους δεν είναι μόνο επιστημονικό -όπως είχε τονίσει- αλλά αφορά όλους μας. Επίσης είχε μιλήσει για την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν επαφές ακόμα και με τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης στην κατεύθυνση να σταματήσει το φαινόμενο αυτό να παίρνει διαστάσεις.

Σε εγρήγορση οι αρχές από τον περασμένο Μάρτιο

Εξάλλου, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, σε συνδυασμό και με τις κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι το Ρέθυμνο είναι ο πρώτος νομός πανελλαδικά στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από τους νέους, εξακολουθεί να παίρνει μεγάλες -αν όχι ανεξέλεγκτες- διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, τα περιστατικά που καταγράφηκαν φέτος στη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, φαίνεται πως κινητοποίησαν εκ νέου τους θεσμικούς εκπροσώπους του Ρεθύμνου, οι οποίοι από τότε αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο να αναζητήσουν νέους τρόπους παρέμβασης στην κοινωνία, ώστε το πρόβλημα με τα «γερά ποτήρια» του νομού μας, να περιοριστεί αν όχι να εκλείψει.

Εκείνη την περίοδο μάλιστα (δηλαδή τον περασμένο Μάρτιο) ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μανιουδάκης, είχε ξεκινήσει μια νέα «σταυροφορία» για την πάταξη του καταστροφικού αυτού φαινομένου. Ο ίδιος τότε μιλώντας στην εφημερίδα μας είχε τονίσει πως ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή με την συνδρομή της αντιπεριφέρειας, αλλά και του πανεπιστημίου Κρήτης ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν σε «στρογγυλό τραπέζι» και συντονισμένα πλέον να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στο σημείο αυτό μάλιστα ο κ. Μανιουδάκης είχε σχολιάσει τα εξής: «Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες ενέργειες για την πάταξη αυτού του φαινομένου, όμως το πρόβλημα παραμένει. Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κρήτη και δη το Ρέθυμνο είναι πολύ ψηλά πανελληνίως σε κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους. Άρα είναι ιερή υποχρέωσή μας να κάνουμε κάτι και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, από αυτή την καταστροφική συνήθεια που κυριαρχεί στο νησί. Έτσι, το προηγούμενο διάστημα έγινε μια συνάντηση στο Επιμελητήριο, όπου η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου ανέλαβε να οργανώσει μαζί με το Επιμελητήριο και το πανεπιστήμιο μία ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σκεφτείτε ότι και μόνο μία ζωή να γλιτώσουμε, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας».

Οι έρευνες και η θλιβερή πρωτιά

Εν τω μεταξύ, τους προηγούμενους μήνες είχαν παραδοθεί αρμοδίως τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις αρχές του χρόνου το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρο Πρόληψης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Άλλωστε από τις κατά καιρούς έρευνες του Κέντρου, είχε εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους ξεκινά κυρίως στην επαρχία από πολύ μικρή ηλικία και μάλιστα τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει έπειτα από την παρότρυνση των ίδιων των γονέων. Επίσης, στις ηλικίες από 15 έως και 19 ετών οι νεαροί Ρεθυμνιώτες φαίνεται να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά με υψηλή συχνότητα κάθε εβδομάδα και σε ποσότητες ικανές να καταστήσουν τους ίδιους τους χρήστες εξαρτημένους.

Επιπλέον θλιβερά είναι τα στοιχεία για την Κρήτη και ειδικότερα για το Ρέθυμνο που προκύπτουν και από τις πανευρωπαϊκές έρευνες, που διενεργούνται κατά διαστήματα σε μεγάλο δείγμα μαθητών σχολικών ηλικιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας ESPAD του 2011 -η οποία επαναλαμβάνεται φέτος και τα αποτελέσματά της θα δημοσιευτούν του χρόνου- το 60,8% των μαθητών καταναλώνει αλκοόλ μια φορά τον μήνα. Στο Νομό Ρεθύμνου το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 67,9%, στο Νομό Χανιών στο 63,7% και στο Νομό Ηράκλειο στο 59,7%.

πηγή: rethnea

term_id; ?>