Ευλογιά των πιθήκων: Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Ευρώπη – Έκκληση ΠΟΥ για επείγουσα δράση

0
16

Έκκληση για επείγουσα και συντονισμένη δράση στην Ευρώπη για την ευλογιά των πιθήκων απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) , επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν στη Γηραιά Ήπειρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε συνολικά 31 ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της νόσου, καθώς από τις 15 Ιουνίου έχουν διαγνωστεί μολύνσεις σε άλλα 6 κράτη.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, τόνισε την Παρασκευή ότι στην Ευρώπη έχει καταγραφεί σχεδόν το 90% των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως από τα μέσα Μαΐου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα της νόσου έχουν τριπλασιαστεί στην Ευρώπη, ανέφερε ο Χ. Κλούγκε, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση ανάληψη δράσης.

Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ, το 99% των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων είναι άνδρες.

Περίπου το 10% των ασθενών νοσηλεύτηκε για θεραπεία ή για να απομονωθεί, ενώ μόνο ένα άτομο χρειάστηκε να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.  Δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος από τη νόσου.

Έως σήμερα, περισσότερα από 5.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε 51 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Συνολικά 7 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στην Ελλάδα έως σήμερα, εκ των οποίων τα έξι ήταν εισαγόμενα, σύμφωνα με την  εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ. Το 7ο κρούσμα είναι το πρώτο σε ασθενή που δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει ένδειξη για εγχώρια μετάδοση.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter