Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Έρχεται νέο πρόγραμμα – Τι περιλαμβάνει και σε ποιους απευθύνεται

0
241

Νέου τύπου πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί, σύμφωνα με πηγές, περί τoν Ιούνιο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι επιλαχόντες στον τελευταίο κύκλο που είχε προκηρύξει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και η διαχειρίστηκε η παρούσα δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά – δηλαδή την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση των παρεμβάσεών τους.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής η φιλοσοφία των προηγούμενων κύκλων ήταν ο συνδυασμός της επιδότησης των παρεμβάσεων έως και κατά το 70% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος των νοικοκυριών και τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων.

Η τελευταία αλλαγή που είχε γίνει ήταν ότι δεν υπήρχε περιορισμός για υπαγωγή στο πρόγραμμα, δηλαδή μπορούσαν να υπαχθούν οικογένειες και ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαρτήτως εισοδήματος. Απλά για ατομικά εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ και οικογενειακά άνω των 40.000 δεν επιτρεπόταν η επιδότηση, αλλά υπήρχε η δυνατότητα άτοκων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

-Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές

-Τραπεζικά δάνεια,

-Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,

-Φοροαπαλλαγές και

-Την συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) θα πρέπει – σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία – να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα νέα στοιχεία ως προς την χρηματοδότηση που διαφοροποιούν το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.

Είναι επίσης το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους.

Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης.

Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.

Επιπλέον το νέο Εξοικονομώ θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.

πηγή: dikaiologitika/ ταΝεα