ΕΤΕ: 16.500 συνταξιούχοι θα πάρουν επικουρική. Τι λένε οι ίδιοι από τα Χανιά

0
28

«Οι περίπου 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας, που, επί 18 μήνες, δεν έχουν πάρει τη σύνταξη, θα λάβουν επικουρική σύνταξη».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μία τεράστια ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που άφηναν τα πράγματα να πορεύονται με έναν τέτοιο τρόπο που με βεβαιότητα θα οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα, να μην μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους κάποια στιγμή».

Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το διχασμό των ασφαλισμένων στην Εθνική, το 2005, όταν οι νέοι ασφαλισμένοι άρχισαν να εγγράφονται στο επικουρικό δημόσιο σύστημα ασφάλισης και οι παλιοί έμειναν στον ιδιωτικό φορέα ΛΕΠΕΤΕ (Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) που υπήρχε και λειτουργούσε εντός της Εθνικής Τράπεζας με τις εγγυητικές προβλέψεις της αρχικής ενοχικής δέσμευσης που είχε η Εθνική Τράπεζα».

«Είναι αυτό που κατ’ επανάληψη έχουμε πει ότι θα συμβεί με το σχέδιο της ΝΔ: Όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι να πηγαίνουν σε ιδιωτικούς φορείς ασφάλισης και οι παλιοί θα μείνουν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, στο δημόσιο σύστημα… Αν συμβεί αυτό, αποδεδειγμένα πια, γιατί η ζωή το απέδειξε, οι μελλοντικοί ασφαλισμένοι του δημόσιου συστήματος επικουρικής σύνταξης θα μείνουν πάλι χωρίς επικουρική σύνταξη» υποστήριξε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Δεν παρεμβαίνουμε να καταργήσουμε δικαιώματα των εργαζομένων. Η διάταξη σαφώς προσδιορίζει την αρμοδιότητα τη δική μας, ως μίας υπεύθυνης κυβέρνησης που, κατά το Σύνταγμα και τους ισχύοντες νόμους, πρέπει να μεριμνά για τη χορήγηση αυτής της ασφαλιστικής παροχής… Παρεμβαίνουμε, μέσω του δημόσιου συστήματος επικουρικής σύνταξης, για να καταβάλλεται με αυξημένο υπολογισμό και καλύτερη παροχή επικουρικών συντάξεων».

«Δεν παρεμβαίνουμε σε καμία περίπτωση ούτε στις δίκες που έχουν γίνει, τα δικαστήρια θα αποφασίσουν. Και εφόσον, πράγματι, ευδοκιμήσουν οι σχετικές προσφυγές, προφανώς η τράπεζα θα κληθεί να ανταποκριθεί στις σχετικές υποχρεώσεις που το δικαστήριο θα διατάξει. «Εκείνο που κάνουμε είναι να δώσουμε αναδρομικά τις παροχές. Πολλοί είχαν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι» διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας και με βάση τη διάταξη, ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους 16.280 υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ οδηγεί σε μία μέση επικουρική σύνταξη, ύψους 354 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μία μέση σύνταξη, ύψους 488 ευρώ.

Αντίδραση από τους συνταξιούχους της ΕΤΕ στα Χανιά

Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας Νομού Χανίων εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας για την ξαφνική και πραξικοπηματική ψήφιση της τροπολογίας σε άσχετο Νομοσχέδιο, που ορίζει με τελείως ανορθολογικό τρόπο την συνέχιση καταβολής μέρους της διακοπείσας επικούρησής μας από την Εθνική Τράπεζα, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ο γραμματέας  του Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΤΕ, Γιώργος Τσαουσάκος.   

Όπως σημειώνει αναλυτικά: «Θεωρούμε ότι τα προβλεπόμενα μειωμένα ποσά ( περίπου κατά 1/3) , χωρίς μελλοντική,( μετά την 5ετία ) δέσμευση καταβολής τους από την ΕΤΕ και με απαλλαγή της από την υποχρέωσή της να ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ στον Λογαριασμό της Επικούρησής μας ( ΛΕΠΕΤΕ) ΤΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΘΕΝΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ –εισφορές μας , θα λειτουργήσουν τελείως αρνητικά για τη δυνατότητα της συνέχισης της καταβολής αυτής .

Η ετήσια εξάλλου ορισθείσα καταβολή των 40 εκ ευρώ (για 5 έτη και με αόριστη μελλοντική συνέχιση εξαρτώμενη από αναλογιστικές μελέτες ) , δεν επαρκεί για την απόδοση των επικουρήσεων και επιπλέον η ‘’ εμπλοκή ‘’ του θνησιγενούς ΕΤΕΑΕΠ στην διαδικασία καταβολής –διαχείρισης των επικουρήσεών μας , εκτιμούμε ότι μελλοντικά στοχεύει στην αποδέσμευση της Εθνικής από την υποχρέωσή της έναντι του ΛΕΠΕΤΕ.

Εμμένουμε στην απόδοση από την ΕΤΕ των καταχρασθέντων αποθεματικών του ΛΕΠΕΤΕ και στην συνέχιση της λειτουργίας του ως Λογαριασμού ΕΓΓΥΗΜΕΝΩΝ παροχών , όπως έχει χαρακτηρισθεί από το 1949 , που θεσπίσθηκε και μας καταβάλλει τις καθορισμένες από τον Κανονισμό του παροχές.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την δικαίωσή μας σε όλα τα επίπεδα ( συνδικαλι-
στικό, πολιτικό , κοινωνικό ,δικανικό ) μέχρι τη δικαίωσή μας».