Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στην Κρήτη

0
29

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη ζητάει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Ο θάνατος τεσσάρων ανθρώπων στην Κρήτη μετά τις καταστροφικές βροχοπτώσεις που έπληξαν το νησί αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Σε πολλές περιοχές στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και τα Χανιά σημειώθηκαν κατολισθήσεις, υπερχειλίσεις ρεμάτων και ποταμών, πλημμύρες εκτάσεων και κτιρίων, παρασύρσεις και εγκλωβισμοί οχημάτων και ανθρώπων. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στην αγροτική παραγωγή αλλά και σε κατοικίες. Χωριά κυρίως στα Χανιά βρέθηκαν αποκλεισμένα, ενώ σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες.

Δήμοι, Περιφέρεια, κυβέρνηση και ΕΕ έχουν ευθύνες για την εγκληματική απουσία σχεδίου προετοιμασίας αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων και την πολιτική μη επαρκούς χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντιστήριξης κ.λπ., για την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και μηχανημάτων. Αντιμετωπίζουν με το κριτήριο του “κόστους – οφέλους” την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, δίνοντας προτεραιότητα σε έργα και υποδομές με βάση την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή:

– Θα αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το λεγόμενο “Ταμείο Αλληλεγγύης” της ΕΕ με άρση των απαγορευτικών ορίων και περιορισμών που θέτει ο σχετικός Κανονισμός;».

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter