Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη για τη νέα τουρκική προκλητικότητα

0
29

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαικής Ένωσης-Τουρκίας με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Τον περασμένο χρόνο ο Τούρκος πρόεδρος με συνεχείς προκλητικές του δηλώσεις είχε αμφισβητήσει ευθέως τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 που καθόρισε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας και αποτελεί για ένα περίπου αιώνα τον πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας.
Την εβδομάδα αυτή στη Γενεύη διεξάγονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που στόχο έχουν την επανένωση της Νήσου μετά από 43 χρόνια παράνομης στρατιωτικής κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.
Αυτή την ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε μία νέα πρόκληση κατά της Ελλάδος και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Με ανακοίνωσή του προειδοποιεί την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων υποδομής για την κατοίκηση μικρών νησιών του Αιγαίου.
Την ίδια στιγμή τουρκικά αεροσκάφη με πλήρη οπλισμό παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών.

Ερωτάται η Επιτροπή:
– Πως κρίνει τη συνεχή προκλητικότητα των τουρκικών αρχών;
– Τι θέσει παίρνει στην αμφισβήτηση έργω και λόγω των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την τουρκική πλευρά;»
Περιοχή συνημμένων