Έρχεται το νέο πακέτο μέτρων για την αγορά

0
121

Μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων είναι σε εξέλιξη, με την οικονομία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψηγια τον τουρισμό, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική κανονικότητα. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο», που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά και θα προσαρμόζεται στις ανάγκες που θα προκύπτουν.

Την επόμενη εβδομάδα -ενδεχομένως Τρίτη ή Τετάρτη- αναμένεται να υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, καθώς τα μέτρα σχεδιάζεται να αρχίσουν να τρέχουν από τον Ιούνιο. Το πακέτο θα περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, «επιδότηση» στους μισθούς μέσω του προγράμματος SURE, αλλά και ένα σχέδιο με πολλαπλούς άξονες για τον τουρισμό

Δεδομένο είναι πως η πίτα του τουρισμού λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει μικρύνει, με την κυβέρνηση ωστόσο να αισιοδοξεί πως θα κερδίσει μεγαλύτερο κομμάτι (με «ατού» την καλή πορεία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας). Η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει το νέο πλαίσιο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνδυασμό με τη σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διάδρομοι ασφαλείας θα δημιουργηθούν με κράτη που τα έχουν πάει καλά στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η Αυστρία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία και η Κύπρος. Για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει ήδη έναν πρώτο κύκλο τηλεδιασκέψεων με ηγέτες άλλων χωρών, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν και το αμέσως προσεχές διάστημα.