Πρωτομαγιά με ψυχρή εισβολή – Πτώση θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες
Σημαντική αλλαγή του καιρού αναμένεται από την Πρωτομαγιά, με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, την ενίσχυση των βορείων ανέμων και τοπικές βροχές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά.
Όπως επισημαίνει, τα προγνωστικά μοντέλα συγκλίνουν πλέον στην εκτίμηση για ψυχρή μεταφορά αερίων μαζών προς τη χώρα, με τη μεταβολή να ξεκινά από το απόγευμα της Πέμπτης και να κορυφώνεται την Παρασκευή και το Σάββατο.
Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 5 έως 8 βαθμούς στα ηπειρωτικά, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ενώ στα νότια νησιωτικά τμήματα η πτώση εκτιμάται πιο περιορισμένη, στους 3 έως 5 βαθμούς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά, καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ.
Τα δύο βασικά προγνωστικά μοντέλα, GFS και ECMWF, συμφωνούν στη γενική εικόνα της ψυχρής εισβολής, διαφοροποιούνται όμως στην ακριβή τοποθέτηση του ψυχρότερου πυρήνα και στην ένταση των φαινομένων.
Η ψυχρή μεταβολή αναμένεται να διατηρηθεί και το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή προβλέπεται σταδιακή βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, χωρίς όμως πλήρη επιστροφή στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών.












