Επιτρέπεται η διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους| Είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι να τους παραχωρούν;

0
177

Δόθηκε τελικά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, η απάντηση στο ερώτημα, για το πότε ξεκινούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους.

Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επανεκκίνησαν μια σειρά από επιχειρηματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες «ακουμπούν» και στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, δηλαδή:

· οι παιδικές κατασκηνώσεις,
· οι κινηματογράφοι δωδεκάμηνης λειτουργίας,
· τα κυλικεία στα θέατρα και τους κινηματογράφους,
· τα καζίνο και τα τελεφερίκ,
· οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σωματεία

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Πέτσας,  επιτρέπεται στο εξής η διεξαγωγή συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. 

Μία σημαντική απορία που απομένει να λυθεί είναι εάν είναι υποχρεωμένοι οι Δήμοι να παραχωρούν χώρους για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων ή εάν υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των Δημάρχων να αποφασίσουν κατά περίπτωση τι θα πράξουν, επικαλούμενοι ενδεχομένως λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με αφορμή την κρίση της πανδημίας. 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στο ΦΕΚ 2601 με ημερομηνία 27 Ιουνίου 2020, καθορίζεται το υγειονομικό πλαίσιο και αναφέρονται τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ισχύουν, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εκδηλώσεων, σε ανοικτούς χώρους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ:

Όπως πάντως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την παραχώρηση των  χώρων, ήταν να καθοριστεί ένα υγειονομικό πλαίσιο, για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Από εκεί και μετά η κάθε αίτηση θα εξετάζεται χωριστά και με βάση τους στόχους των οργανωτών, θα δίνεται η ανάλογη απάντηση.