Επίθεση Σγουράκη στον Δήμαρχο Αποκορώνου για τα μέτρα στήριξης των δημοτών

0
17

Επίθεση στον Δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, εξαπέλυσε ο δημοτικός σύμβουλος  Σταμάτης Σγουράκης με αφορμή τις πολιτικές του Δήμου με αφορμή την πανδημία. 

Η ανακοίνωση του ο κ. Σγουράκη:

Μέτρα στήριξης των πολιτών του Δήμου Αποκορώνου λόγω της πανδημίας

Αναρωτιέται κανείς αν θα μπορούσε να υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που καταρχήν δεν θα συμφωνούσε στην υποχρέωση του δημοτικού συμβουλίου να πάρει αποφάσεις για την στήριξη των πληγέντων λόγω της πανδημίας .Βεβαιότατα δεν υπάρχει κανένας. Σαφέστατα και θα πρέπει να δούμε από τη μία τις δυνατότητες του Δήμου μας και ανάλογα να πράξουμε και στο σημείο αυτό εύλογα θα περίμενα πως θα υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Και από την άλλη θα πρέπει να διεκδικήσουμε από το κράτος έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη υποχρέωση που δημιουργείται στο Δήμο μας λόγω της πανδημίας.

Τι συνέβη όμως στο Δήμου Αποκορώνου

13 Απριλίου 2020 έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης από την Ελασσόνα αντιπολίτευση πρόταση με θέμα συζήτησης και λήψη απόφασης για μέτρα που θα πρέπει να πάρει ο Δήμος για την ανακούφιση επιχειρήσεων και πολιτών του Δήμου μας. Μετά από διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων αποφασίστηκε το θέμα αυτό να έρθει στο επόμενο συμβούλιο αφού δόθηκε εντολή στην οικονομική υπηρεσία να κοστολογήσει τα προτεινόμενα μέτρα και να τηρηθεί η διαδικασία που ορίζει ο νόμος για να προχωρήσει ο Δήμος με συναινετικές διαδικασίες στην λήψη αποφάσεων μέτρων στήριξης των δημοτών του. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Το νέο συμβούλιο ορίστηκε να γίνει 4 Μαΐου 2020 και μέσα στα θέματα έχει οριστεί και το εν λόγω θέμα. Μόνο που η οικονομική υπηρεσία χωρίς καν να εκτιμήσει το κόστος από την απώλεια εσόδων των προτεινόμενων μέτρων σύμφωνα με την εντολή που είχε λάβει ούτως ώστε το συμβούλιο να μπορεί να αξιολογήσει σωστά την δυνατότητα που έχει και να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση , κάνοντας μια ανάλυση των υποχρεώσεων που έχει ο Δήμος καταλήγει στο να εισηγηθεί : «από τα παραπάνω προκύπτει ότι το περιθώριο μειώσεις τελών για την απόλυτα δικαιολογημένη αναγκαιότητα ελάφρυνσης των πληγέντων δημοτών μας είναι ελάχιστο έως μηδαμινό εάν δεν υπάρξει αναπλήρωση από άλλες χρηματοδοτήσεις».

Με αυτά τα δεδομένα και με καλή πρόθεση 4 Μαΐου 2020 σε επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο του ΔΣ μετά από πρωτοβουλία δική μου του ζήτησα να συνεννοηθεί με το δήμαρχο και να αναβάλουμε το δημοτικό συμβούλιο ούτως ώστε να δούμε πως πρέπει να λειτουργήσομε γιατί όπως του ανέφερα δεν πιστεύω ότι η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας βοηθά την άποψη όλων των δημοτικών συμβούλων που θέλουν τη στήριξη επιχειρήσεων και πολιτών λόγω της πανδημίας .Ακόμα ζήτησα το συμβούλιο να γίνει με φυσική παρουσία σε κατάλληλο τόπο. Ενώ γινόταν μια διαβούλευση για το θέμα μεταξύ όλων των παρατάξεων ο δήμαρχος ξαφνικά εκφράζει δημόσια την άποψη του θέλοντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτή την κακομοιριά των καιρών εμφανιζόμενος αυτός σαν ο εισηγητής σε αυτή την υπόθεση. Βεβαίως και η οικονομική υπηρεσία ξέχασε την αρνητική εισήγηση που είχε κάνει και γνωμάτευσε θετικά στην πρόταση του δημάρχου. Αλήθεια τι άλλαξε μέσα σε 1 ώρα?. Και βέβαια ο δήμαρχος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψήφισε την πρόταση του από την οικονομική Επιτροπή ζητώντας να είναι εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο που θα ακολουθήσει. Με την πράξη αυτή απορρίπτει το αίτημα για αναβολή του δημοτικού συμβουλίου και διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων και των συμβούλων. Βλέπετε μάλλον σήμερα κατάλαβε ο κύριος δήμαρχος ότι το θέμα αυτό είναι επείγον!!!.Το είχε ξεχάσει από τις 13 Απριλίου 2020 που είχε έλθει η πρόταση και το ξαναθυμήθηκε 4 Μαΐου 2020.

Κύριε δήμαρχε.

Πολλές φορές κρίνοντας το πως λειτουργείτε, σάς έχω πει ότι δε βλάπτει λίγη σεμνότητα και ταπεινότητα .Εσείς όμως κύριε δήμαρχε δεν έχετε όρια στην αλαζονεία και στα μεγάλα λόγια. Εσείς τελικά όπως πολύ συχνά λέγεται δεν μπορείτε να συνεργαστείτε παρά μονάχα με τον εαυτό σας. Εσείς δε σκέφτεστε τίποτε άλλο παρά μονάχα τη δική σας προβολή. Ακόμα και σε θέματα όπως αυτό της κακομοιριάς πολιτών και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας το μόνο που σκέφτεται είναι πως θα επωφεληθείτε πολιτικά ακόμα και από αυτή την κατάσταση. Μια κατάσταση που ολόκληρος ο ελληνικός λαός με πειθαρχία θα έλεγα και με συναίνεση ελπίζει να την ξεπεράσει.

Πρέπει να αναφερθώ και λίγο επί της ουσίας της πρότασης. Το πρώτο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι πουθενά δεν αναφέρεστε και αγνοείται πλήρως τον απλό πολίτη που ήταν εργαζόμενος και βρέθηκε να περιμένει στο μήπως ανοίξει η επιχείρηση που τον απασχολούσε μπας είχε ξαναπιάσει δουλειά με την αγωνία των όσων ακούει για τα εργασιακά.

Δεν αναφέρεστε και αγνοείται πλήρως τον άνεργο που πήρε παράταση για λίγο στο ταμείο ανεργίας.

Δεν αναφέρεστε και αγνοείται πλήρως τον ξενοδόχουπάλληλο και τον εργαζόμενο στην εστίαση που και αυτοί σαν εποχιακοί εργαζόμενοι περιμένουν αν θα ανοίξουν φέτος και πότε τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης.

Άραγε όλες αυτές τις κατηγορίες τυχαία τις ξεχάσατε.?? Αναφέρεστε σε μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και διαβεβαιώνεται ότι τα ‘χετε και κοστολογημένα. Κοστολογήσατε όπως λέτε την πρόταση σας για τις επιχειρήσεις. Είπατε δηλαδή το κόστος των προτεινόμενων μέτρων ανακούφισης των δημοτών θα καλυφθεί και θα ισοσκελιστεί από τούς κωδικούς εξόδων 1ΚΑ 00 6431, 2ΚΑ 00 6433, 3ΚΑ 35 6262.001 του προυπολογισμού. Αυτοί οι τρεις κωδικοί κύριε δήμαρχε πρέπει να πείτε στους επιχειρηματίες που απευθύνεστε ότι έχουν πιστώσεις ύψους 35.000,00 € συνολικά. Δηλαδή λέτε πως με 35.000 € ο Δήμος Αποκορώνου θα μπορέσει να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις από την πανδημία!!!!

Κύριε δήμαρχε για άλλη μια φορά σας επαναλαμβάνω αφήστε τα μεγάλα λόγια πού τελικά δεν έχουν καμία αξία. Βγάλτε από μπροστά σας τα μικρόφωνα και τις κάμερες και βάλτε τα προβλήματα της κοινωνίας και των δημοτών μας.

Σας καλώ να κάτσουμε όλοι μαζί να δούμε να συνεκτιμήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το καλό όλων των δημοτών μας. Σ’ αυτό έχουμε υποχρέωση και έχουμε δώσει όρκο.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΗΤΕΥΣΗ

ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ Ι. ΣΤΑΜΑΤΗΣ»