Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο «κόκκινο» η αγωνία για χιλιάδες επιχειρήσεις

0
77

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες περιμένουν να δουν τον τελικό λογαριασμό της επιστρεπτέας προκαταβολής για να μάθουν εάν θα επιστρέψουν ή όχι το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.

Η προθεσμία για την εφάπαξ επιστροφή των ποσών της κρατικής ενίσχυσης από όσους δεν τήρησαν τους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής λήγει κανονικά την Τρίτη 31 Ιανουαρίου αλλά μέχρι στιγμής η ΑΑΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή των νέων σημειωμάτων στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί σε αρκετές περιπτώσεις τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ούτε με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία τροποποιήθηκαν οι όροι της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης που προσωπικού.

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε προκειμένου να καλυφθούν επιχειρήσεις με τυπικές παραβάσεις και να γλιτώσουν από την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του 100% της οικονομικής ενίσχυσης. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων διορθώσεων ή και παράτασης της προθεσμίας για την εφάπαξ επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους τελικά δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται ο έλεγχος της εγκυρότητας ή μη των δικαιολογητικών που απέστειλαν οι επιχειρήσεις έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 και μέχρι το τέλος του μήνα η ΑΑΔΕ θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στον προσωπικό λογαριασμό κάθε επιχείρησης και επαγγελματία προκειμένου να ξεκινήσει η πληρωμή του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου.

Έλεγχος ενστάσεων

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις και ενστάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία αλλά «κόπηκαν» από τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την επανεξέταση των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα ανάψει το «πράσινο» φως για την καταβολή των κρατικών δανείων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα δικαιωθούν. Οσοι λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Επισημαίνεται ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από τη αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.

ot.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter