Επιστρέφει στο Μαράθι ο «Εκδικητής»-Δείτε πόσες μέρες θα μείνει

0
3255

Έρχεται και πάλι στα Χανιά για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George HW Bush, όπως είχε αποκαλύψει με πρόσφατο ρεπορτάζ του το kriti24.gr.

Το αεροπλανοφόρο  αναμένεται να αφιχθεί στη Σούδα και συγκεκριμένα στην προβλήτα Κ14 στο Μαράθι στις 24 Φεβρουαρίου και να παραμείνει έως και τις 4 Μαρτίου,εκτός απροόπτου.

Αρχικά το αεροπλανοφόρο ήταν προγραμματισμένο να έρθει στις 26 του μήνα και να παραμείνει στα Χανιά μέχρι και τις 12 Μαρτίου κάτι το οποίο όμως άλλαξε την τελευταία στιγμή.

Η «ανάσα» για τους καταστηματάρχες και οι αντιδράσεις

Την ίδια ώρα οι καταστηματάρχες των Χανίων ανυπομονούν για την επιστροφή του George Bush καθώς οι 6.000 ναύτες πριν λίγες ημέρες έδωσαν μία αρκετά καλή τονωτική ένεση στην τοπική αγορά, κυρίως στις επιχειρήσεις εστίασης.

Από την άλλη  επιτροπές ειρήνης, πολίτες και κόμματα της Αριστεράς σχεδόν όλες τις μέρες της παραμονής του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν πορείες διαμαρτυρίες με κύρια αιτήματα την κατάργηση της Βάσης της Σούδας και διακοπή της συμμετοχής της χώρας «στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ». 

Ποιος είναι ο «Εκδικητής»

Ο «Εκδικητής», όπως είναι το ψευδώνυμο του αεροπλανοφόρου, ναυπηγήθηκε το 2009 και η πρώτη του αποστολή έγινε το 2011. Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι από το πολεμικό αεροπλανοφόρο πραγματοποιούνται από το 2014 οι πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ISIS. Υπολογίζεται ότι από τα αεροσκάφη του συγκεκριμένου πλοίου έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 16.000 αεροπορικές επιδρομές «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Το αεροπλανοφόρο φαίνεται πως φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 85 μαχητικά F/A-18C Ηοrnet, F/A-18E/F Super Hornet, ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτερα ΗΗ-60Η. Ζυγίζει 97.000 τόνους και είναι τόσο ψηλό όσο το Empire State Building, επισημαίνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης».

Η κατασκευή άρχισε το 2003 στο ναυπηγείο της Northrop Grumman Newport News, Dry Dock 12 , ολοκληρώθηκε το 2009 με κόστος 6.200 εκατομμύρια δολάρια