Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών

0
55

Ο Τουταγχαμών μας κοιτάζει πλέον επίμονα μετά από 3.300 χρόνια αναμονής, αφότου οι επιστήμονες ανακατασκεύασαν το πρόσωπό του, αποκαλύπτοντας έναν Φαραώ που μοιάζει περισσότερο με «νεαρό μαθητή» παρά με βασιλιά.

Τα χαρακτηριστικά του ζωντάνεψαν από μια διεθνή ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του μουμιοποιημένου κρανίου του. Η ανακατασκευή αποκαλύπτει τη νεανική και «λεπτή» όψη ενός βασιλιά που ήταν ακόμα έφηβος όταν πέθανε πριν από περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια.

Ο Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά και στην τεχνητή νοημοσύνη, Cicero Moraes, ο οποίος συνέγραψε τη νέα μελέτη, είπε: «Για μένα μοιάζει με νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο. Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει την ιστορική προσωπικότητα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα».

 

Ο διάσημος «βασιλιάς-αγόρι» ανακαλύφθηκε μαζί με δεκάδες απίστευτους θησαυρούς από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter τον Νοέμβριο του 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου. Ευτυχώς, προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη καταγράψει τις μετρήσεις του κρανίου και είχαν δημοσιεύσει εικόνες αναφοράς.

Ο κ. Moraes είπε: «Ήταν ένα έργο όπως εκείνο του ντετέκτιβ, όπου ίχνη πληροφοριών συνενώθηκαν, συνδέθηκαν μεταξύ τους, για να μας δώσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου. Με τα δεδομένα αναλογίας και μερικές σημαντικές κεφαλομετρικές μετρήσεις, ήταν δυνατό να ληφθεί το ψηφιακό κρανίο ενός εικονικού δότη και να το ρυθμίσουμε έτσι ώστε να γίνει το κρανίο του Τουταγχαμών. Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε στατιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταβολές», είπε.

Στη συνέχεια εφαρμόστηκαν δείκτες στο κρανίο που έδειχναν το πάχος των μαλακών ιστών σε διάφορα σημεία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από σύγχρονους Αιγύπτιους ως οδηγό. Με αυτές και άλλες τεχνικές, το πρόσωπο σταδιακά ξαναχτίστηκε σε μια αντικειμενική αναδόμηση.

Tέλος προστέθηκαν υποκειμενικά στοιχεία όπως το χρώμα των ματιών για περαιτέρω εξανθρωπισμό του θέματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες προσπαθούν να ξαναχτίσουν την ομοιότητα του νεαρού Φαραώ – μια άλλη προσπάθεια έγινε το 2005.

Πηγή: cnn.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter