Επισημάνσεις σε ημερίδα στα Χανιά: Η Κρήτη στις πρώτες θέσεις στο κάπνισμα, στη δύσπνοια και στο άσθμα (video)

0
89

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια ενημερωτική εσπερίδα του Συλλόγου Πνευμονολόγων Χανίων, “Αναπνέω Ελεύθερα”, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο ΓΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, γραμματέας της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για θέματα καπνού και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, ο Γεώργιος Κουλαξουζίδης, χειρουργός θώρακος, διευθυντής ΕΣΥ Γ.Ν. Χανίων, η Αργυρώ Χατζηαντωνίου, πνευμονολόγος, επιμελήτρια Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής Γ. Ν. Ρεθύμνου, ο Στυλιανός Βιττωράκης, πνευμονολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας, υπεύθυνος της ομάδας εργασίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και ο Μιλτιάδης Μαρκάτος, πνευμονολόγος, ελεύθερος επαγγελματίας, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Π.Ε. Χανίων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα στοιχεία των παρουσιάσεων που αφορούσαν τα διαμερίσματα της χώρας, με την Κρήτη να “φιγουράρει” στις πρώτες θέσεις στο κάπνισμα, στη δύσπνοια και στο άσθμα.

Από όλους τους ομιλητές επισημάνθηκε ότι το κόψιμο του καπνίσματος και η πρόληψη είναι τα κύρια στοιχεία για να επανέλθουν στην σωστή λειτουργία τους οι πνεύμονες.

Ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις και για τον long covid, όπου οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα -ακόμη και αρκετό διάστημα μετά τη νόσησή τους με κοροναϊό- κυρίως στο καρδιαγγειακό και αναπνευστικό τους σύστημα.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter