«Επικοινωνιακό λάθος η ανακοίνωση του επιδόματος» – Διαφωνεί το ΥΠΟΙΚ

0
74

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ενώπιον Γερμανών βουλευτών ότι ήταν επικοινωνιακό λάθος η ανακοίνωση του επιδόματος προς τους συνταξιούχους, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel οnline, ο Ελληνας υπουργός προέβη στην παραπάνω παραδοχή το πρωί  και την επίμαχη αναφορά του επιβεβαίωσαν πολλοί παριστάμενοι. Με βάση τις μαρτυρίες αυτές, ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε μεν ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίζει για θέματα συντάξεων και φορολογίας μόνη της, αλλά αναγνώρισε ότι θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί οι δανειστές μας.

Ο υπουργός απέδωσε το επικοινωνιακό λάθος στην πίεση χρόνου. Επρεπε οι πρόσθετες δαπάνες να αποφασιστούν ταχύτατα για να συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό του 2016. Παρόμοιες αιτιάσεις διατύπωσε ο υπουργός και σε άλλη εμφάνισή του την Πέμπτη. Ο ίδιος είναι οικονομολόγος και όχι λογιστής, διακήρυξε ο κ. Τσακαλώτος. «Ανακαλύπτω όμως πως η τήρηση βιβλίων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν πως ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, εξήγησε πως το πακέτο των παροχών δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν από το υπουργείο, εν είδει ρητορικής ερώτησης, ο κ. Τσακαλώτος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε συνεννοηθεί πριν τις ανακοινώσεις με τους θεσμούς; Και απάντησε ο ίδιος, πως «ναι», αλλά – πρόσθεσε – ότι υπάρχει και το λογιστικό θέμα, καθώς αν δεν δίνονταν οι παροχές μέχρι το τέλος του έτους, η προκαλούμενη δαπάνη θα επιβάρυνε το πλεόνασμα του 2017.

Διαφωνία με την ερμηνεία του Spiegel
ΥΠΟΙΚ: Κανένα «επικοινωνιακό λάθος» δεν παραδέχθηκε ο Τσακαλώτος

Κανένα «επικοινωνιακό λάθος» δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ.Τσακαλώτος, στο Βερολίνο, σχετικά με το «πακέτο παροχών Τσίπρα» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσίευμα του Spiegel, που έφερε τον Έλληνα υπουργό να αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος να μην ενημερωθούν οι θεσμοί πριν την ανακοίνωση των μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός απέδωσε την ταχύτητα των κινήσεων από την πλευρά της Αθήνας στα πιεστικά χρονικά περιθώρια, κάτι πάντως που αναφέρει ως απάντηση του υπουργού και το Spiegel.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία.

Έτσι, εξηγούν οι ίδιοι:

– Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.

– Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη: Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία» τόνιζουν οι ίδιοι.

Πηγή: in.gr