«Επανάσταση» στην αυτοκίνηση | Οι Κινέζοι ετοιμάζουν ρομποταξί χωρίς τιμόνι!

0
80

Ο τεχνολογικός κολοσσός Baidu Inc παρουσίασε την Πέμπτη (21/7) το νέο της αυτόνομο όχημα (AV) με αποσπώμενο τιμόνι, σχεδιάζοντας να το χρησιμοποιήσει για την υπηρεσία ρομποταξί στην Κίνα το επόμενο έτος.

«Η τεράστια μείωση κόστους θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε δεκάδες χιλιάδες αυτόνομα οχήματα σε όλη την Κίνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, Robin Li, στο συνέδριο Baidu World. «Προχωρούμε προς ένα μέλλον όπου η λήψη ενός ρομποταξί θα είναι το μισό από το κόστος λήψης ενός ταξί σήμερα».

Τα χαρακτηριστικά του νέου, αυτόνομου οχήματος

Πρόκειται για το Apollo RT6, ένα όχημα το οποίο διαθέτει τις ικανότητες ενός οδηγού με 20ετή εμπειρία.

Το κόστος ανά μονάδα θα μειωθεί στα 250.000 γιουάν (37.031,55 δολάρια) για το νέο μοντέλο, σε σύγκριση με τα 480.000 γιουάν την προηγούμενη γενιά, όπως ανέφερε η Baidu σε σχετική δήλωση.

Το όχημα διαθέτει αυτόνομες δυνατότητες επιπέδου 4 που δεν χρειάζονται ανθρώπινη παρέμβαση, έχοντας ενσωματωμένα 8 LiDAR, ένα ραντάρ μήκους κύματος 6mm, 12 υπερηχητικούς αισθητήρες και 12 κάμερες. Τα Lidar είναι συστήματα ανίχνευσης, παρόμοια με τα ραντάρ, τα οποία χρησιμοποιούν παλμικό φως λέιζερ και όχι ραδιοκύματα.

Πάντως, η εταιρεία δεν αποκάλυψε τον κατασκευαστή για το νέο μοντέλο.

Και αναφορικά με το πότε θα κυκλοφορήσει στους δρόμους, αυτό έχει να κάνει με τις κινεζικές αρχές και το πότε θα το εγκρίνουν, όπως δήλωσε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Baidu, Li Zhenyu, στο συνέδριο.

Υπενθυμίζεται πως η Baidu, η οποία κυκλοφόρησε τη μονάδα αυτόνομης οδήγησης Apollo που ιδρύθηκε το 2017, συγκαταλέγεται μεταξύ των εταιρειών στην Κίνα που προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα τη βασική χρήση των αυτόνομων οχημάτων.

Οι… ανταγωνιστές της Baidu

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla (TSLA.O) Έλον Μασκ είπε σε μια διάσκεψη με επενδυτές, τον Απρίλιο, ότι η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει μαζική παραγωγή ρομποταξί χωρίς τιμόνι το 2024 και προέβλεψε ότι μια βόλτα με ρομπότ θα κοστίσει λιγότερο από ένα εισιτήριο λεωφορείου.

Η Waymo της Alphabet Inc (GOOGL.O) παρουσίασε επίσης, ένα ρομπαξί χωρίς τιμόνι πέρυσι, λέγοντας ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τα «πλήρως αυτόνομα οχήματά» της στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter