Έντονες αντιδράσεις Μητσοτάκη-Μπακογιάννη για την 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα-video

0
136

Εκτός φυλακής για πρώτη φορά μετά από την καταδίκη του για τις δολοφονίες που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν βρέθηκε την Παρασκευή ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου, και τον γιο του Έκτορα.

Ο καταδικασμένος για τρομοκρατία βγαίνοντας από τη φυλακή χαμογέλασε και άνοιξε τα χέρια του στους αλληλέγγυους που τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι παρακολουθεί με ανοχή και ατάραχη τη συγκρότηση μίας νέας γενιάς τρομοκρατών που έχει ως ιδεολογικό καθοδηγητή τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ ο αυτός παίρνει άδεια με σοβαρά συμβολική σημασία άδεια από τη φυλακή, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι η διήμερη έξοδος του Κουφοντίνα από τον Κορυδαλλό έρχεται «στη χειρότερη χρονική συγκυρία», ενώ η οργανωμένη βία βρίσκεται σε έξαρση, στα Εξάρχεια «ξεπετάγεται» μία νεοτρομοκρατία που έχει διασυνδέσεις με το κοινό ποινικό έγκλημα, και ομάδες τραμπούκων δρουν ανενόχλητες.

Υπενθύμισε ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει εκφράσει ίχνος μεταμέλειας για τα εγκλήματα της «17 Νοέμβρη» κι ότι εξακολουθεί να λειτουργεί – ακόμα και μέσα από τη φυλακή – ως εμπνευστής όσον θέλουν να τον μιμηθούν.

Παρέθεσε ως παράδειγμα τον αρχηγό της αντιεξουσιαστικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που έχει αποκαλέσει τον Κουφοντίνα «τον μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη».

Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η ΝΔ θα καταθέσει τροπολογίες για ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας, «ώστε να πάψουν οι φυλακές να είναι διευθυντήρια εγκληματικών οργανώσεων», και για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανοχή όλα τα φαινόμενα ανομίας, ξεχνώντας ότι οφείλει να εμποδίσει όσους επιδιώκουν να κερδίσουν νεαρά μυαλά με αντιδημοκρατικές ιδέες και μολότοφ, και μετά τους βάζουν στο δρόμο που οδηγεί «στο 45ρι [πιστόλι] και το καλάσνικοφ». «Ως πότε θα θεωρείτε τα πρώτα στάδια ακίνδυνα;» διερωτήθηκε.

«Τι σόι κανονική κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τους Ρουβίκωνες να εγκωμιάζουν τη δράση του Κουφοντίνα. Και την ίδια ώρα καταγγέλλει πρυτάνεις επειδή προσφεύγουν στην αστυνομία για να προστατευτούν από εγκληματίες και τραμπούκους», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η δημοκρατία δεν εκδικείται μεν, όμως έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό της από όσους εργάζονται συστηματικά σε βάρος της.

«Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά αμύνεται. ‘Ναι’ σε μία ανεκτική δημοκρατία, ‘όχι’ σε μία δημοκρατία αδύναμη», είπε.

Ο Σταύρος Κοντονής

«Στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Αν ο νόμος είναι κακός, ακούμε απόψεις. Αλλά η τροποποίηση του 2009 ήταν δικιά σας, του κ. Δένδια. Αν δεν τον θέλατε, ας τον αλλάζατε», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. για τη 48ωρη άδεια, που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Δεν αποφυλακίζεται ο Κουφοντίνας, δεν επανακρίνονται οι πράξεις του. Η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων ούτε και ανοχή για οτιδήποτε. Δεν πήρε η κυβέρνηση την απόφαση για την άδεια. Να ζητάτε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ένα όργανο που εσείς νομοθετήσατε, αυτό ξεπερνάει τα όρια», σημείωσε.

 
Ακόμη, ανέφερε ότι ο κρατούμενος δεν κρίνεται για τις απόψεις από τις οποίες εμφορείται γιατί κανείς στον πολιτισμένο κόσμο δεν καταδικάζει κάποιον για τις αντιλήψεις του.
«Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε στέρξαμε συμπαράστατες σε τέτοιες καταστάσεις», απάντησε ο κ. Κοντονής και τόνισε ότι επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έλαβε άδεια ο Χριστόδουλος Ξηρός και την παραβίασε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη

«Κύριε Κοντονή καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα. Και σήμερα αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ. Διότι δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε! Εγώ δεν είμαι νομικός. Είμαι μια απλή βουλευτής που αναρωτιέται: τι άλλαξε κύριε Κοντονή από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν του δινόντουσαν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο; Τι άλλαξε;» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και στις αντιδράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σχολίασε: «Ηρεμήστε κύριε Κοντονή. Ήξερα ότι η Ζάκυνθος συνήθως έβγαζε πολιτισμένους ανθρώπους αλλά βλέπω και εξαιρέσεις».

«Θα σας ρωτήσω λοιπόν, διότι έχω λόγο! Όταν το ίδιο αυτό νομικό πλαίσιο υπήρχε, είχαν αρνηθεί τις αιτήσεις για άδεια στον Κουφοντίνα. Δεν ήταν ο ίδιος Κουφοντίνας; Δεν ήταν ίδιος ο νόμος; Δεν είχε βγάλει ο κ. Κουφοντίνας το βιβλίο που έλεγε πως το βράδυ που δολοφόνησε πισώπλατα τον Παύλο Μπακογιάννη είχε πάει σε ταβέρνα και έπινε και χαιρότανε για τη μέγιστη επιτυχία του φόνου;» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Όταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε από το έδρανο του, τι σχέση αυτών που λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, με το θέμα, η βουλευτής απάντησε: «Όταν καταλάβεις κύριε συνάδελφε θα είναι αργά. Διότι όταν το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους και είναι και θρασύς ο συνάδελφος. Αλλά πολύ πριν από εσάς κύριε συνάδελφε, με πρώτο τον Μπρέχτ, είχε πει ότι “μιλούσαμε για τους άλλους και δεν μας αφορούσε. Αλλά κάποια στιγμή φτάσαμε να μας αφορά προσωπικώς”. Τότε θα καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει σήμερα».

Η κ. Μπακογιάννη, κατηγόρησε τον Στ. Κοντονή για επιλεκτική ευαισθησία. «Εσείς κύριε Κοντονή, όταν βγήκε η απόφαση για την Ηριάννα, θεωρήσατε καθήκον σας να τη στηλιτεύσετε. Δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε; Περίμενα τουλάχιστον από εσάς σήμερα να σηκωθείτε επάνω και να πείτε “λυπούμαστε που βγήκε αυτή η απόφαση, δεν συμφωνούμε, πολιτικά καταδικάζουμε”. Αλλά δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε διότι όλο το παρεάκι, συλλογικότητες α’ και β’ είμαστε ένα και το αυτό. Και όταν πρόκειται να καταδικάσετε έναν δολοφόνο που σκότωσε 11 ανθρώπους κρύβεστε! Αίσχος!» είπε η κ. Μπακογιάννη.

Αντίδραση και από τον Πρέσβη των ΗΠΑ

Η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της 17N και τις οικογένειές τους, τονίζει σε σημερινή του ανάρτηση στο Twitter o Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία των ΗΠΑ για την εν λόγω απόφαση.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Πάιατ εξηγεί ότι σέβεται την ανεξαρτησία των δικαστικών θεσμών, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η απόφαση για τη σημερινή άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειες τους.

«Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες που προέρχονται από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας και εναντιώνονται στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών να απελευθερώσει έναν καταδικασμένο τρομοκράτη, δολοφόνο και ηγέτη της 17 Νοέμβρη. Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, ωστόσο η συγκεκριμένη άδεια προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή:skai.gr/ΑΜΠΕ/ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter