Ενόχληση στην Τουρκία για τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Η «αεροπορική επίθεση – παγίδα» και η «πολιτεία των ΗΠΑ»

0
42

Από τα κυρίαρχα θέματα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι η χτεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο με τα δημοσιεύματα στον Τύπο της Τουρκίας να αναφέρονται τόσο στα όσα ειπώθηκαν επισήμως μπροστά στις κάμερες αλλά και στο παρασκήνιο των συνομιλιών της ελληνικής με την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Καμιά χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα εναντιωθεί

Βασικό στοιχείο πάντως είναι η ενόχληση που φαίνεται να υπάρχει στην Τουρκία για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ σχολιάζονται όλα όσα ειπώθηκαν κατά τις ελληνοαμερικανικές συνομιλίες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και η προμήθεια των f-35.

Η εφημερίδα Milliyet εμφανίζει την Ελλάδα ως μία ακόμη Πολιτεία των ΗΠΑ και σε σχετικό άρθρο της υποστηρίζει ότι, «θα πραγματοποιηθεί μια αεροπορική επίθεση-παγίδα, στην οποία η Τουρκία θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα την παρουσιάσουν ως επιτιθέμενη και ΗΠΑ και Ελλάδα θα ξεκινήσουν μια περιεκτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Στην επίθεση θα συμμετάσχουν και οι Κούρδοι του Ιράκ, με την Συρία».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «η επίθεση δεν θα είναι εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ γι’ αυτό και καμιά χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα εναντιωθεί».

Διαβάστε επίσης Τουρκία: Στις υπηρεσίες της… Ρωσίας – Τι κρύβει το «όχι» του Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης Καλίν: Η Τουρκία είναι η καταλληλότερη λύση για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου

Ο χάρτης της Γαλάζιας Πατρίδας

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Λέγεται πως ο Μητσοτάκης έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρει η Yeni Safak.

Με τίτλο: «Έλληνας πρωθυπουργός: Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ένταξη στη Φινλανδία και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό στοιχείο» η εφημερίδα Sozcu αναφέρεται στις δηλώσεις Μητσοτάκη και Μπάϊντεν, με αναφορές και στην Τουρκία

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρησιμοποίησε εκφράσεις με στόχο την Τουρκία κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Ο Μητσοτάκης έδειξε και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας» σημειώνει το ulushaber.com.tr.

F-35 και σόου

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ» σχολιάζει το csavunma.com, σημειώνοντας πως ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει με την αμερικανική πλευρά νέους εξοπλισμούς και την αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής.

Για ελληνικό «σόου» στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο το Haber Turk, χαρακτηρίζοντας «επίδειξη δύναμης» τις συναντήσεις Μητσοτάκη σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, τονίζοντας ωστόσο πως αυτές «δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter