Ενημερωτική συνάντηση στη Περιφέρεια Κρήτης για τα θέματα λειτουργίας και διαχείρισης του ΧΥΤΑ Αμαρίου

0
57

Για τα θέματα λειτουργίας και διαχείρισης του ΧΥΤΑ Αμαρίου σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης, μετά από σχετικό αίτημα των κατοίκων και εκπροσώπων συλλόγων της περιοχής Αρκαδίου Ρεθύμνης, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Νίκου Καλογερή και του Δημάρχου Αμαρίου και προέδρου της Αμάρι ΑΕ Παντελή Μουρτζανού.

Στη σύσκεψη οι κάτοικοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πρόοδο της έγκρισης του ΠΕΣΔΑ Κρήτης από τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και για τη νέα Μονάδα του Αμαρίου που η μελέτη της έχει υποβληθείστο πρόγραμμα χρηματοδότησηςτουΥΜΕΠΕΡΑΑ.Εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι με τα σημερινά δεδομένα εντός Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο η έγκριση του ΠΕΣΔΑΚ όσο και η ένταξη του εν λόγω έργου.

Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται ότι μετά από διάστημα 2,5 ετών περίπου,θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου του Αμαρίου, που περιλαμβάνει το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και το ΧΥΤΥ υπολειμμάτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Το έργο αυτό προϋπολογισμού 38εκ €, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για την Περιφέρεια Κρήτης και αναμένεται να επιλύσει με τον πιο σύγχρονο αλλά και περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο,το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που απασχολεί την Π.Ε. Ρεθύμνου για πολλές δεκαετίες.

Οι κάτοικοι έλαβαν τη διαβεβαίωση αρμοδίως ότι άμεσα και οπωσδήποτε πριν από την πλήρωση του νέου κυττάρου, που προβλέπεται στο υπό ένταξη έργο, θα αναζητηθεί χώρος εκτός της περιοχής του ΧΥΤΑ προς νότο, για δημιουργία νέου κυττάρου ΧΥΤΥ, μετά από επιστημονική έρευνα που θα τεκμηριώνει την καταλληλότητά του.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter