Εμβόλιο Οξφόρδης: Μεγάλες ελπίδες μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

0
48

Το εμβόλιο της Οξφόρδης κατά του κορανοϊού που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά τις ανθρώπινες δοκιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Πιο συγκεκριμένα, μελέτες που έγιναν σε περίπου 1.077 άτομα έδειξαν ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.

Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία και βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερες δοκιμές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης, σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca, αποκαλούν το πειραματικό τους εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19. Συνδυάζει γενετικό υλικό από τον κορανοϊό με έναν τροποποιημένο αδενοϊό που είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις στους χιμπατζήδες.

Ο καθηγητής Adrian Hill, διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι η ισχυρή ανοσοαπόκριση σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι πιο πιθανό να παρέχει προστασία από τον ιό, αν και τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Είπε ότι οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσουν ανθρώπινες δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες τις επόμενες εβδομάδες.

«Χρησιμοποιούμε μία δόση και δύο δόσεις του εμβολίου», είπε στο «Worldwide Exchange». «Φαίνεται ότι και οι δύο δίνουν χρήσιμες ανοσολογικές αντιδράσεις παρόλο που μετά από δύο δόσεις βλέπουμε ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις. θα παρακολουθούνται αυτά τα άτομα και θα ξεκινήσουν δοκιμές αλλού. Ας ελπίσουμε στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. «

Το πιθανό εμβόλιο από την Οξφόρδη είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο για το Covid-19, το οποίο έχει μολύνει περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει τουλάχιστον 606.206, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τουλάχιστον 23 από αυτά τα εμβόλια βρίσκονται ήδη σε δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna κυκλοφόρησε πολλά υποσχόμενα δεδομένα σχετικά με την πιθανή δοκιμή εμβολίων με κορονοϊό, λέγοντας ότι δημιούργησε μια «ισχυρή» ανοσοαπόκριση. Αυτή η δοκιμή περιελάμβανε 45 υγιείς συμμετέχοντες και διεξήχθη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Η AstraZeneca συνεργάζεται με βιομηχανικούς εταίρους για την παραγωγή και διανομή 2 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης, ανέφερε τον Ιούνιο.

Η φαρμακοβιομηχανία αυξάνει την παραγωγή, ενώ οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, έτσι ώστε το εμβόλιο να μπορεί να διανεμηθεί δημόσια όσο το δυνατόν νωρίτερα εάν λειτουργεί, σύμφωνα με τον Richard Hatchett, CEO του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, ο οποίος συνεργάζεται με την AstraZeneca για την παραγωγή του φαρμάκου.

Ενώ τα δεδομένα της Οξφόρδης είναι πολλά υποσχόμενα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς ανταποκρίνεται το ανθρώπινο σώμα μόλις μολυνθεί από τον ιό. Οι απαντήσεις, λένε, μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας διάδοσης στο κοινό.

Ένα κρίσιμο ερώτημα μεταξύ των επιστημόνων είναι αν τα αντισώματα που παράγονται ως απάντηση στο Covid-19 προσφέρουν προστασία έναντι της μόλυνσης ξανά.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αντισώματα παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας από τη λήψη του Covid-19, αλλά δεν μπορούν να το πουν αυτό οριστικά από τότε που ο ιός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά μόλις πριν από έξι μήνες. Δεν έχει μελετηθεί σε βάθος και ορισμένοι ασθενείς φαίνεται να έχουν μολυνθεί ξανά μετά την ανάρρωση από το Covid-19.