Εμβόλιο κατά της Covid-19 τώρα και από γενετικά τροποποιημένα φυτά

0
41
Tο θερμοκήπιο της Medicago στο Κεμπέκ του Καναδά (Reuters)

Μετά τα εμβόλια mRNA και τα εμβόλια ιικού φορέα, ακόμα μια νέα τεχνολογία προστίθεται στο οπλοστάσιο κατά της πανδημίας: εμβόλιο που περιέχει πρωτεΐνες από γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού.

Το «φυτικό» εμβόλιο της καναδικής Medicago μειώνει τον κίνδυνο Covid-19 κατά 75,3%, δείχνουν τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής Φάσης 2/3 που παρουσίασε την Τρίτη η εταιρεία.

Κατά μέσο όρο η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι όλων των στελεχών του κοροναϊού υπολογίζεται στο 71%, με εξαίρεση την παραλλαγή Όμικρον που δεν είχε ακόμα εμφανιστεί όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Η Medicago πρόκειται τώρα να αιτηθεί την έγκριση του εμβολίου της στον Καναδά, πριν προχωρήσει σε άλλες χώρες.

Το πειραματικό εμβόλιο βασίζεται σε «σωματίδια σαν ιούς», ή VLT, συνδυασμούς πρωτεϊνών που μιμούνται τη δομή του SARS-CoV-2 αλλά δεν περιέχουν το γενετικό υλικό του και επομένως δεν είναι μολυσματικοί.

Οι πρωτεΐνες απομονώνονται από φυτά της άγριας ποικιλίας καπνού Nicotiana benthamiana, στα οποία έχουν εισαχθεί τα αντίστοιχα ιικά γονίδια.

Εκτός από τις πρωτεΐνες του ιού, το εμβόλιο περιέχει επίσης μια ενισχυτική ουσία της GlaxoSmithKline.

Η κλινική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 24.000 ενήλικες εθελοντές στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Μεξικό, την Αργεντινή και την Βραζιλία.

Πηγή: in.gr