Τον απολογισμό του έργου του ως αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, θέση την οποία κατείχε για περισσότερο από 2,5 χρόνια, κάνει ο Εμμανουήλ Λέκκας, μετά την απόφαση του δημάρχου να μην συμμετάσχει στη νέα Δημοτική Αρχή.
Όπως αναφέρει, θεωρεί «ηθική υποχρέωση» να ενημερώσει τους Χανιώτες για το έργο που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του, την οποία, όπως σημειώνει, υπηρέτησε «με απόλυτη προσήλωση, όραμα και προσωπικές θυσίες» και χωρίς οικονομική απολαβή.
Ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2024, βασικός στόχος ήταν η δημιουργία μιας οργανωμένης και σύγχρονης Πολιτικής Προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει τη συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην Παγκρήτια άσκηση σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ 2024», σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και εθελοντικές οργανώσεις.
Σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην αναβάθμιση του συστήματος έγκαιρης πυρανίχνευσης στο πλαίσιο των «Smart Cities».
Όπως αναφέρει, εγκαταστάθηκαν ειδικές κάμερες και εξοπλισμός σε καίρια σημεία, παρέχοντας 24ωρη επιτήρηση στις περιοχές Προφήτη Ηλία, Αγίου Ματθαίου, Πρεβαντορίου, ΜΑΙΧ, Σούδας και Μουρνιών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο υλοποιήθηκε χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο, ενώ επόμενος στόχος ήταν η επέκταση του συστήματος στη Σκλόκα, για την επιτήρηση της περιοχής του Ακρωτηρίου, και στη Μαλάξα, για την περιοχή των Κεραμειών.
Παράλληλα, αναφέρει την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών αισθητήρων σε σημεία όπου μπορούν να καταγράφουν αποτελεσματικότερα ρύπους από οχλούσες δραστηριότητες, όπως στο Χορδάκι, στις Στέρνες, στη Σούδα και στον Λούλο, επίσης χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.
Πυροπροστασία και αντιπυρικές ζώνες
Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, εξασφαλίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μόνιμη 24ωρη παρουσία πυροσβεστικού οχήματος στον Άγιο Ματθαίο καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Παράλληλα, παραχωρήθηκαν δύο μικρά πυροσβεστικά οχήματα για την ενίσχυση της εποπτείας της πυροπροστασίας στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χανίων.
Ο ίδιος αναφέρεται επίσης στη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10 μέτρων γύρω από οικισμούς του Δήμου, με παρεμβάσεις και εντός δασικών οικοσυστημάτων.
Όπως σημειώνει, το έργο υλοποιήθηκε με συνεχή εποπτεία της Πολιτικής Προστασίας, ενώ χαρακτηρίζει σημαντικό το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε μεταφορά των υπολειμμάτων της καύσιμης ύλης.
Κατά τα καλοκαίρια του 2024 και του 2025 πραγματοποιήθηκε, επίσης, καταγραφή με φωτογραφική τεκμηρίωση και γεωγραφικό στίγμα των προβληματικών σημείων των υπέργειων δικτύων ηλεκτροδότησης που γειτνιάζουν με δέντρα, με στόχο την αποκατάστασή τους από τον ΔΕΔΔΗΕ και την πρόληψη πιθανής πρόκλησης πυρκαγιάς.
Μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
Στον απολογισμό περιλαμβάνεται και η παραλαβή και αξιοποίηση οχήματος μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε οικισμούς και περιοχές του Δήμου, με στόχο, όπως αναφέρει, την ανταπόκριση στις ανησυχίες των πολιτών.
Το Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Λέκκας στον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, στον οποίο συμμετείχε στις αρχές του 2026.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον σχεδιασμό εντάχθηκαν:
επτά σταθμήμετρα για την παρακολούθηση ποταμών, ρεμάτων και ιρλανδικών διαβάσεων,
τέσσερις μετεωρολογικοί σταθμοί,
κάμερες, drone και συστήματα ζωντανής μετάδοσης εικόνας από το πεδίο προς το κέντρο επιχειρήσεων,
κατάλληλη αρχιτεκτονική λογισμικού, ώστε να μπορούν μελλοντικά να ενσωματωθούν στο σύστημα όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης του Δήμου.
Ο ίδιος υπογραμμίζει παράλληλα τη σημασία της εκπαίδευσης του προσωπικού στη διαχείριση του συστήματος, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα ενός σύγχρονου συστήματος Πολιτικής Προστασίας εξαρτάται τελικά από τους ανθρώπους που καλούνται να το αξιοποιήσουν.
«Αφήνω μια αξιόλογη παρακαταθήκη»
Κλείνοντας τον απολογισμό του, ο Εμμανουήλ Λέκκας αναφέρει ότι αισθάνεται ικανοποιημένος από το έργο που αφήνει πίσω του.
«Αφήνω στον Δήμο Χανίων και στους Χανιώτες μια αξιόλογη παρακαταθήκη στον τομέα της πρόληψης, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προστασίας της κοινωνίας από φυσικές καταστροφές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ευχαριστεί το μόνιμο προσωπικό του Δήμου Χανίων και ιδιαίτερα το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας για τη στήριξη και τη συμβολή του στην υλοποίηση των δράσεων.
Ευχαριστεί επίσης το Πυροσβεστικό Σώμα Χανίων, το Δασαρχείο Χανίων και τις εθελοντικές ομάδες, καθώς και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής και τον Γενικό Γραμματέα για τη στήριξή τους.
Τέλος, ευχαριστεί τα μέλη της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία, όπως αναφέρει, τον «αποδέχθηκαν και τον εμπιστεύθηκαν» κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Ο κ. Λέκκας σημειώνει, τέλος, ότι θα παραμείνει ενεργός στον τομέα της πρόγνωσης του καιρού, με στόχο να συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες των Χανίων και της Κρήτης «με σοβαρότητα και αξιοπιστία».















