Εκτάκτως στη Βαγδάτη ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας

0
62
090924-D-7203C-005

Στη διάρκεια της μονοήμερης αυτής επίσκεψης ο επικεφαλής του Πενταγώνου αναμένεται να συναντηθεί με τον στρατιωτικό διοικητή του διεθνούς συνασπισμού, τον Αμερικανό στρατηγό Στίβεν Τάουνσεντ, αλλά και με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Θα συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και θα λάβουμε την εκτίμησή του σχετικά με το πού βρισκόμαστε στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη», δήλωσε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν το ταξίδι.

«Είναι η αρχή της επιχείρησης. Αντιμετωπίζουμε θετικά τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησαν τα πράγματα, κυρίως με την περίπλοκη φύση της επιχείρησης αυτής», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κάρτερ με τον Αμπάντι ενδέχεται να συζητηθούν «σενάρια για την επόμενη ημέρα» στη Μοσούλη, περιλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, των προσπαθειών σταθεροποίησης της πόλης και τον σχεδιασμό της διοίκησής της.

«Πρόκειται για την αναγνώριση του γεγονός ότι επιτυχία στη Μοσούλη στην πραγματικότητα σημαίνει περισσότερα από το στρατιωτικό μέρος της επιχείρησης», εξήγησε ο ίδιος.

Στο μεταξύ ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε σήμερα μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Καρακός, μιας χριστιανικής πόλης κοντά στη Μοσούλη, ανακοίνωσε ο στρατός.

Η Καρακός, που είναι περίπου 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της το 2014 όταν το ΙΚ προέλασε στην περιοχή.

Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Μπαρτέλα, ένα χριστιανικό χωριό βόρεια της Καρακός.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ξεκίνησε τη Δευτέρα και διεξάγεται με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχει διεξαχθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανική επέμβαση το 2003.

Ο ιρακινός στρατός προωθείται στη Μοσούλη από τον νότο, ενώ οι Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά κρατούν τα μέτωπα στα ανατολικά και τα βόρεια.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter