Εκκλησία της Κρήτης: Τέλος εποχής για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο | Τι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

0
99

Την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντά του, λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του, μετά και από την σχετική γνωμάτευση των γιατρών που εξέτασαν τον Σεβασμιότατο τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισε ομόφωνα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος. 

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Πρόδρομο Ξενάκη. 

Η διαδικασία γίνεται με βάση όλα όσα προβλέπονται στο άρθρο 39 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης συνήλθε σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου του 2021 σε Συνοδική Συνεδρία με μείζον θέμα ημερησίας διατάξεως με μείζον θέμα τη συζήτηση και λήψης απόφασης σχετικά με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 39, παρ. 2 του Νόμου 4149/1961 περί καταστατικού χάρτου εν Κρήτης Ορθοδόξου Εκκλησίας ως προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εξαιτίας των χρονίων και μη αναστρέψιμων προβλημάτων της υγείας του.

Η Ιερά Σύνοδος λαμβάνοντας υπόψη της ενώπιον του προέδρου Πρωτοδικών Ένορκης Πιστοποιήσης των τριών ιατρών καθηγητών πανεπιστημίου, ομόφωνα αποφαίνεται περί της απαλλαγής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντά του και αποστέλει την απόφασή της προς έγκριση ή μη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η Εκκλησία Κρήτης με σεβασμό στο πρόσωπο, την προσφορά και το έργο του Σεβασμιωτάτου προέδρου της κ. Ειρηναίου έλαβε ομόφωνα τη δύσκολη αυτή απόφαση.

Η Εκκλησία Κρήτης μέσα στις δυσκολίες της πανδημίας καλεί όλους τους ανθρώπους με υπευθυνότητα και σύνεση να σταθούμε ενώπιον αυτού του παγκόσμιου κινδύνου και να συμβάλουμε όλοι μαζί με όσα μέσα η ιατρική επιστήμη προσφέρει και με την τήρηση των μέτρων με πνεύμα ενότητας και αλληλοσεβασμού στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποφυγή της διασποράς της.

Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον πιστό λαό της εκκλησίας με προσευχή, σύνεση και προσοχή να διέλθουμε τις δυσκολίες των καιρών και να φτάσουμε αισίως να εορτάσουμε την μεγάλη χριστιανική εορτή των Αγίων Χριστουγέννων.