Εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες για την Έξυπνη Εξειδίκευση

0
64

Η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε  στο γραφείο της στις Βρυξέλλες εκδήλωση-συνάντηση εργασίας με θέμα «Έξυπνη Εξειδίκευση: Στρατηγικές για την Έρευνα και την Καινοτομία» με αφορμή την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων (European Week of Regions and Cities).

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Γιώργος Αλεξάκης, κλήθηκαν και συμμετείχαν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής), ενώ -εκτός της Κρήτης- άλλες 5 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες (Tuscany, Cornwall, Calabria, South Denmark και Β. Αιγαίου) που παρουσίασαν τις Στρατηγικές τους για την ‘Έξυπνη Εξειδίκευση, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος  (Αγροδιατροφικός Τομέας, Περιβάλλον, Πολιτισμός/Τουρισμός, Έρευνα και Γνώση).

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε περιγραφή των μέχρι τώρα δράσεων στα πλαίσια του σχεδιασμού των Στρατηγικών  Έξυπνης Εξειδίκευσης, αλλά και των προκλήσεων τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές αρχές κατά τη φάση υλοποίησης.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ξεκινήσει την υλοποίηση της  Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος Διακυβέρνησης, για την αναζήτηση της επιχειρηματικής ανακάλυψης και την προκήρυξη  χρηματοδότησης έργων καθώς και την διεκδίκηση συναφών έργων μέσω του ανταγωνιστικού πλαισίου «Horizon 2020».

Σημαντική ήταν η παρέμβαση των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Π. Πανταζάτου και Γ. Περουλάκη,  οι οποίοι ως αρμόδιοι για θέματα «Έξυπνης και Βιώσιμης Ανάπτυξης» σε Ελλάδα και Κύπρο, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με τη διαδικασία υλοποίησης της στρατηγικής και παρείχαν πολύτιμη καθοδήγηση αναλύοντας την οπτική και τις προσδοκίες που έχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα κράτη-μέλη και τις Περιφέρειες.

Τόσο οι συμμετέχουσες στη συνάντηση ευρωπαϊκές Περιφέρειες, όσο και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεσμεύτηκαν στη συνέχιση της συνεργασίας τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης, να φέρουν δηλαδή την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες στο κέντρο της διακυβέρνησης και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις Βρυξέλλες έφτασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης όπου θα μετάσχει στη Σύνοδο Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Εξάλλου, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου επιτυχημένης λειτουργίας του Γραφείου της στις Βρυξέλλες, η Περιφέρεια Κρήτης με την παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση για τις δραστηριότητες του νησιού στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα όπου έχουν προσκληθεί Ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Ερευνητές, στελέχη της Κομισιόν κ.α.