Εκδήλωση της ΚΝΕ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

0
143

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Ρεθύμνου της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και θέμα «Νοέμβρης 1973- Νοέμβρης 2016… 43 χρόνια μετά, δίνουμε το σύγχρονο νόημα: και τότε και τώρα ο ίδιος ο εχθρός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός». Ομιλητής ήταν ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ αλλά και μέλος της ΚΝΕ την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

p61116-152030

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή των βίντεο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ σχετικά με την επίσκεψη του Ομπάμα στην χώρα μας ενώ στον χώρο υπήρχε φωτογραφικό υλικό που επιμελήθηκε ομάδα φοιτητών από το Ιστορικό/Αρχαιολογικό και τα Παιδαγωγικά τμήματα. Η έκθεση περιελάμβανε φωτογραφίες και μικρά κείμενα από  το χρονικό του τριήμερου ξεσηκωμού των φοιτητών το 1973, τη σημαντική συμβολή της ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και τα σύγχρονα συμπεράσματα που αντλούμε από την περίοδο εκείνη.

Στην ομιλία του ο Στέλιος Ορφανός μετέφερε πλούσια εμπειρία από την προσωπική του πείρα δίνοντας μια πλήρη εικόνα από την κατάσταση που επικρατούσε εντός του Πολυτεχνείου, την οξυμένη ιδεολογικοπολιτική διαπάλη που υπήρξε τόσο στις συνελεύσεις όσο και στις καθημερινές κουβέντες καθώς επίσης και τη συμβολή της ΚΝΕ στον προσανατολισμό και την διαμόρφωση των αιτημάτων την περίοδο εκείνη. Αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΚΝΕ το 1968 και την ανάγκη ύπαρξης κομμουνιστικής νεολαίας και σήμερα.

Έδωσε μέσα από την ομιλία του το πραγματικό σύγχρονο και επίκαιρο νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αναλύοντας τη θέση του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Ομπάμα, τον ρόλο του ΝΑΤΟ και τη σχέση της Ελλάδας με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού σήμερα και στην ανάγκη συγκέντρωσης δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, συνολικά τον καπιταλισμό με στόχο την εργατική εξουσία, και κατ’ επέκταση την ανάγκης ύπαρξης ισχυρού κομμουνιστικού κόμματος και νεολαίας που θα δρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με γερές οργανώσεις που θα αντιπαλεύουν την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό.

p61116-145405

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους φοιτητές, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πως το νεολαιίστικο κίνημα συνδέθηκε με το εργατικό κίνημα τότε αλλά και στην εμπειρία που μεταφέρθηκε σε σχέση με την αντιπαράθεση με οπορτουνιστικές αντιλήψεις και πως επικράτησαν εν τέλει τα συνθήματα «έξω οι ΗΠΑ- έξω το ΝΑΤΟ» «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία» που προέβαλε και η ΚΝΕ. Τα αιτήματα αυτά επικαιροποιήθηκαν άλλωστε και μέσα από την κουβέντα, όπου ακούστηκαν οι ανατροπές που ετοιμάζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.