Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στον Δήμο Πλατανιά.

0
24

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου η κεντρική εκδήλωση του Δήμου Πλατανιά για την 82η επέτειο της μάχης της Κρήτης, στο μνημείο Κερίτη, στον Αλικιανό. Την εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες κατοίκους της περιοχής κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. κ. Δαμασκηνό, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος τόνισε την αξία των μηνυμάτων που εκπέμπει η Μάχη της Κρήτης, μηνύματα αυτοθυσίας, πατριωτισμού, αντίστασης στον κατακτητή ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις αντιπροσωπείες των ξένων χωρών και τους απογόνους των βετεράνων που τιμούν κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις, καθώς “μοιραζόμαστε κοινή ιστορία.”

Τέλος, όπως τόνισε “είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, άμεσα συνυφασμένη με τη Μάχη της Κρήτης, ώστε να ξαναγίνει ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα του Δήμου Πλατανιά.

Χαιρετισμό Επίσης απηύθυνε, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Μανούσακας. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ιστορικός κ. Γιώργος Λιμαντζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα αντίποινα που επέβαλαν οι Γερμανοί στους Κρητικούς και ιδιαίτερα στην περιοχή κατά τη διάρκεια της μάχης της Κρήτης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο εκλεγμένος βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Δ. Σ Πλατανιά κ. Αντώνης Φραγκονικολάκης, οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Στέλιος Δημητρογιαννάκης και Ασπασία Λουπάκη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μανώλης Ντουντουλάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ Δημήτρης Ανθούσης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Μανούσος Βουλγαράκης και Γιάννης Δαράκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Μανώλης Δασκαλάκης και Μανούσος Βολάνης, οι αντιδήμαρχοι Χανίων και Αποκορώνου κ. Νικηφοράκης και Κουκουράκης αντίστοιχα, εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών από Μεγάλη Βρετανία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά, εκπρόσωποι της 5ης Α/Μ Ταξιαρχίας “V Μεραρχίας Κρητών”, της 115 Π.Μ, του Ναυστάθμου Κρήτης και της Αστυνομικής Δ/νσης Χανίων, οι υποψήφιοι βουλευτές Χανίων Ιωάννης Κασσελάκης, Γιώργος Πετράκης και Μαρία Χελιουδάκη, οι Πρόεδροι της Κοινότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλικιανού κ. Στρατουδάκης και Κοκκινάκης αντίστοιχα, εκπρόσωποι φορέων , του ιδρύματος Καψωμένου, αντιστασιακών οργανώσεων και μαρτυρικών χωριών, Πολιτιστικών συλλόγων και της εκπαιδευτικής κοινότητας της Δ.Ε Μουσούρων και κάτοικοι της περιοχής.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε επίσης το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου στο μνημείο πεσόντων στη Χρυσαυγή Βουκολιών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη γενναία αντίσταση των Κρητικών τόσο κατά το 10ήμερο της Μάχης όσο και μετά την πτώση της Κρήτης, γεγονός που επέφερε σκληρά και απάνθρωπα αντίποινα από τους Γερμανούς, όπως μαρτυρούν τα τρία μαρτυρικά χωριά στον Δήμο Πλατανιά αλλά κα στην υπόλοιπη Κρήτη καθώς και οι δεκάδες τόποι εκτελέσεων και μαρτυρίου.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Παπαδεράκης και ο πρόεδρος της κοινότητας Χρυσαυγής κ. Μανώλης Ντινιερακης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Καλογεράκης Γιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στην τοπική ιστορία της Χρυσαυγής και της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με τα γεγονότα της μάχης της Κρήτης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ριζίτικων τραγουδιών από τη Ριζίτικη Παρέα της Καλλιθέας και ενός νεοριζίτικου τραγουδιού, γραμμένο από τον κ. Μανώλη Κουριδάκη για την ιστορία της περιοχής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Καλαϊτζάκης Γιώργος και Μαραγκουδάκη Χρυσούλα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Μαυρογένης Ευτύχης, οι επικεφαλής της μείζονος κι ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά, οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Χρυσαυγής και Καλλιθέας και εκπρόσωπος του Α. Τ Πλατανιά.

Το πρωί της ίδιας μέρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντομαρίου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο και τον Δήμο Πλατανιά πραγματοποιήθηκε το εκκλησιαστικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες κατοίκους της κοινότητας Κοντομαρίου, παρουσία του δημάρχου Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη, του Προέδρου και μελών του τοπικού συμβουλίου, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρίου καθώς και απογόνων των εκτελεσθέντων.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter