Έφυγε από την ζωή η ποιήτρια και δημοσιογράφος Μαρία Ζαβιανέλη

0
249

Φτωχότερη είναι από σήμερα η λογοτεχνική και η δημοσιογραφική οικογένεια των Χανίων, μετά το άγγελμα του θανάτου της  Μαρίας Ζαβιανέλη-Διαμαντάκη, η οποία έχασε τα ξημερώματα την μάχη με την ζωή, σε συγγενικό της σπίτι όπου φιλοξενούνταν το τελευταίο διάστημα, στην Αθήνα.

Η Μαρία τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» των Αθηνών και η κατάσταση της υγείας της έβαινε θετικά. Οι γιατροί που την παρακολουθούσαν της επέτρεπαν να διαμένει εκτός του νοσοκομείου και να τους επισκέπτεται όταν ήταν απαραίτητο για τις θεραπείες της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μαρία άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι όπου διέμενε, ενώ κοιμόταν, από ανακοπή καρδιάς…

Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Χαλέπας. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής.

Εκτός από πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα, η Μαρία Ζαβιανέλη αγαπούσε την δημοσιογραφία και ειδικότερα τις συνεντεύξεις με προσωπικότητες από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής, επιχειρηματικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής. Συνεργάσθηκε για πολλά χρόνια, μέχρι το 2010 με την εφημερίδα «Κήρυκας», ενώ στην συνέχεια συνεργάσθηκε και την εφημερίδα μας «Cretavoice» δημοσιεύοντας άρθρα και συνεντεύξεις.

Η Μαρία Ζαβιανέλη γεννήθηκε στα Χανιά και ήταν παντρεμένη με τον Νίκο Διαμαντάκη με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη, 20 χρονών σήμερα. Από το 1986 μέχρι σήμερα εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία της ΑΝΕΚ, στο τμήμα δημοσίων σχέσεων και τον ελεύθερο χρόνο της έγραφε ποιήματα. Ήταν μέλος του Φιλολογικού συλλόγου «ο Χρυσόστομος», καθώς επίσης και της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών του νόμου Χανίων.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

1) Γ΄ Παγκρήτιο βραβείο για το ποίημα «Φτεροκόπημα» αφιερωμένο στον έρωτα «πολιτιστικού οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου τον Αύγουστο του 2005.

2) Β ΄Παγκρήτιο βραβείο από τον σύνδεσμο φιλόλογων Νόμου Χανίων -για την συλλογή «Φλόγα που έγινες Ηφαίστειο «αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου .

3) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα » το πουκάμισο από το πνευματικό κέντρο Δήμου Πετρούπολης.

4) Γ΄ Πανελλήνιο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στους Δελφούς για το ποίημα «Σε τούτη τη γη» αφιερωμένο στην Ελλάδα .

5) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο βιωματικής ποίησης για το ποίημα » το πουκάμισο» στα «Σικελιανά -Σαλαμίνας.

6) Γ΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα» Φτεροκόπημα» στα Σικελιανά-Σαλαμίνα.

7) Α΄ Πανελλήνιο βραβείο σύγχρονης ποίησης για το ποίημα «Οτι έμεινε» από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ». Ο διαγωνισμός είχε θέμα «Αλησμόνητες πατρίδες». Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηνών.

8) Β΄ Πανελλήνιο βραβείο για το ποίημα «ο νικητής» στα Σικελιανά Σαλαμίνας.

9) Έπαινος για το ποίημα «ο Νικητής» από τους λογοτέχνες Ευρώπης. Θεσσαλονίκη.

10)Τιμήθηκε με το βραβείο Υπάτου για το ποίημα «Ειρήνη» από την «Αμφικτιονία Ελληνισμού «. Ο Παγκόσμιος λογοτεχνικός διαγωνισμός είχε θέμα την ΕΙΡΗΝΗ .

11)Τιμητική διάκριση για το ποίημα «ο Νικητής» από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης.

12) Βράβευση της ποιητικής συλλογής «Κύματα» από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου -Ίλιον.

13)Α΄Βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (στους Δελφούς)7-6-2008

14)Β΄ Βραβείο στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκύρηξε το Κέντρο Πολιτισμού Ν.Α Ευρώπης,ο Σύνδεσμος Εκδοτών Β.Ελλάδος και το τμήμα Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με θέμα «Περιβάλλον -Φύση-Άνθρωπος»

Περγαμηνή «Τιμής Ένεκεν» από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών.

15)Β΄ Βραβείο από των Σύνδεσμο Φιλολόγων Νομού Χανίων. Για το ποίημα «Εξωτικό».

16)Β΄ Πανελλήνιο βραβείο από τον Λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού ΚΕΛΑΙΝΩ στο αφήγημα και στο ποίημα «Το κλειδωμένο εβένινο συρτάρι».

Μέλος της Διεθνής Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Τιμητική διάκριση

από Βραζιλία για το βιβλίο «Κύματα» αλλά και από την Αυστρία για το ποίημα

«Σε τούτη τη γή».

Εμπνεόταν από την φύση της Κρήτης, από τον έρωτα και από τα ταξίδια.

Στο βιβλίο της «Κύματα» μεταφέρει αυτό που έγραψε ο μεγάλος Νορβηγός δραματουργός Ερρίκος Ίψεν: «η ζωή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διαρκή αγώνα ενάντια στο κακό που είναι γύρω μας αλλά και που φωλιάζει μέσα μας. Η ποίηση είναι ΑΠΟΛΥΤΡΩΣΗ».

Τα τελευταία χρόνια η Μαρία Ζαβιανέλη-Διαμαντάκη ήταν συνεργάτιδα της   Cretavoice.gr