Δυσφορία Ουάσιγκτον για τη στήριξη Ερντογάν σε Μαδούρο

0
30

Ακόμα ένα επεισόδιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παίχθηκε χθες, όταν αυτεπάγγελτα Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους για την σθεναρή υποστήριξη της Τουρκίας στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, που αποτελεί -αυτές τις μέρες τουλάχιστον- τον μεγαλύτερο εχθρό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το «hellasjournal.com», ο αξιωματούχος εξέφρασε την μεγάλη απογοήτευση του για το γεγονός ότι οι Τούρκοι απέρριψαν τις αμερικανικές νουθεσίες και τους δήλωσαν ορθά-κοφτά ότι υποστηρίζουν τον Μαδούρο και απορρίπτουν τον εκλεκτό των Αμερικανών, Χουάν Γκουαϊδό».

Τα πράγματα ανάμεσα στις δυο χώρες όπως αναφέρει, βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς στην υπόθεση της Βενεζουέλας αναμειγνύεται και ένα εκρηκτικό μείγμα στοιχείων και γεγονότων, που θα μπορούσε να οδηγήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο σημείο χωρίς επιστροφή.

Το πρώτο και όχι το πιο σημαντικό είναι ότι οι Αμερικανοί παλεύουν για το τέλος του Μαδούρο και οι Τούρκοι, μαζί με τους Ρώσους, για να τον διασώσουν. Το δεύτερο και πλέον σημαντικό, όμως, είναι αυτή η αγοραπωλησία μεγάλων ποσοτήτων χρυσού, που οι Αμερικανοί υποψιάζονται πως καταλήγουν από τη Βενεζουέλα στο Ιράν μέσω της Τουρκίας.

Το θέμα αυτό είναι σοβαρό και αφορά την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέχρι τώρα είχε ένα έσοδο της τάξης των 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Θα είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει, να παραβιάζει η Τουρκία το αμερικανικό εμπάργκο, και αν αποδειχθεί, πιστεύω θα είναι και η φαρμακερή, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δείχνουν μία απίστευτη δουλικότητα έναντι των Τούρκων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι ζήτησαν από τους Τούρκους να σταματήσουν τις ανάρμοστες αυτές σχέσεις των Τούρκων με την Τεχεράνη και το Καράκας, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή στην αντίδραση των Τούρκων, αλλά αξίζει να σταθούμε σε μία κουβέντα του αξιωματούχου, που αποτελεί οξύτατη προειδοποίηση προς τον Ταγίπ Ερντογάν: Εξετάζουμε, είπε, τις εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με τη Βενεζουέλα και κυρίως τις εξαγωγές χρυσού προς την Άγκυρα, για να καθορίσουμε αν παραβιάζονται οι κυρώσεις που έχουμε επιβάλει στη Βενεζουέλα. Εξετάζουμε το είδος των εμπορικών δραστηριοτήτων και αν παρατηρήσουμε μια παραβίαση των κυρώσεων, προφανώς θα δράσουμε, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter