Δυσαρέσκεια Δένδια για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο

0
18

Δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε και πάλι στην διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Καταρχήν, η σχέση της Ελλάδας με την κατάσταση στη Λιβύη τώρα είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν εδώ και λίγους μήνες. Γιατί; Διότι, πρώτον έχουμε επαναλειτουργήσει την Πρεσβεία μας, έχουμε λειτουργήσει Προξενείο στη Βεγγάζη, έχουμε επισκεφθεί τη Λιβύη, συζητάμε με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης. Κάτι που δεν συνέβαινε με τη διοίκηση Σάρατζ πριν.

Και συνέχισε: «Άρα η Ελλάδα έχει απευθείας διάλογο και μια επικοινωνία με τη λιβυκή πλευρά. Παρά ταύτα, είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η Γερμανία, εμμένοντας εμμονικά σε μια τακτική, δεν μας κάλεσε και αυτή τη φορά σε αυτή τη συνάντηση. Και αυτή τη δυσαρέσκεια την έχω και εγώ διαμηνύσει στο συνάδελφό μου και νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και σε επίπεδο του Πρωθυπουργού και πρόκειται σύντομα να συναντηθώ με τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Γιαν Κούμπιτς, ακριβώς για να του μεταφέρω το ίδιο, παρότι γνωρίζω ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ευθύνη για αυτό».

Σχετικά με το εάν το θέμα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο μπορεί να είναι στην ατζέντα της διάσκεψης απάντησε:

«Θα σας πω, αυτό που οφείλει να είναι στη σκέψη και στην πρακτική της μεταβατικής κυβέρνησης είναι η μη ενεργοποίησή του. Ούτως ή άλλως πρόκειται για κάτι το οποίο είναι νομικά ανύπαρκτο, είναι ένα νομικό absurdum, βρίσκεται σε μια περίεργη θέση. Μια συμφωνία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, που δεν έχει καμιά σχέση με τη νομιμότητα και με την πραγματικότητα

Αυτό το οποίο μπορεί να κάνει, πρέπει να κάνει και έχουμε την εντύπωση ότι θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση στην Τρίπολη, είναι να το αφήσει στο κενό, να κάνει τις εκλογές και από εκεί και πέρα, η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης να εφαρμόσει ως προς το θέμα αυτό το διεθνές δίκαιο.

Συγχρόνως, όμως, δεν είναι το μόνο θέμα στη Λιβύη. Αυτό το οποίο πρέπει να αποφασιστεί οπωσδήποτε και πρέπει να υλοποιηθεί είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. Αυτό είναι το πρόταγμα. Πρέπει να φύγουν τα ξένα στρατεύματα και πρέπει να φύγουν και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη – αν είναι δυνατόν αύριο το πρωί – και υπάρχουν συγκριμένες χώρες, οι οποίες κωλυσιεργούν και δεν θέλουν να συμβεί αυτό. Και αναφέρομαι στην Τουρκία καταρχήν».

Για την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας, απαντώντας μεταξύ άλλων για την αγκαλιά που έδωσαν έξω από εστιατόριο. Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ: «Για το θέμα της αγκαλιάς που ξέρω ότι σχολιάστηκε. Εγώ δεν έχω κρύψει ποτέ ότι με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου είμαστε γνωστοί και φίλοι 20 χρόνια. Και νομίζω ότι ακριβώς λόγω της «σύγκρουσης» στη συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα, ήθελε να δείξει ότι η προσωπική εγκαρδιότητα δεν έχει επηρεαστεί. Άλλωστε, ξέρετε ότι πάντα είναι πιο εύκολο να συζητάς με κάποιον που είναι φίλος σου και έχεις μια προσωπική σχέση».

Συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να ξεγελαστούμε ότι το κλίμα έχει αλλάξει σχετικά με τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Τώρα, από εκεί και πέρα, πράγματι, ήταν μια τελείως διαφορετική επίσκεψη. Όμως, δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από το γεγονός ότι το κλίμα ήταν διαφορετικό. Το κλίμα ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές μας είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και πρέπει να σας πω ότι επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης. Αυτό πυ έγινε και συνιστά μεγάλη βελτίωση είναι ότι η τουρκική πλευρά νομίζω κατάλαβε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν διαφωνίες, ανεξάρτητα αν υπάρχουν τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις, πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που να μην προκαλεί την άλλη πλευρά και να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Όταν αυτό συμβαίνει, μπορούμε να διαχειριστούμε τις διαφωνίες μας», συνέχισε.

Για την «κρατική αεροπειρατεία» Λουκασένκο

Σχετικά με τη Λευκορωσία σημείωσε πως η Ελλάδα στηρίζει απόλυτα οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων. «Αν φτάσαμε στο σημείο να γίνεται αεροπειρατεία από κράτη τότε σημαίνει ότι η ανθρωπότητα δεν είναι στον 21ο αιώνα, είναι πολύ πίσω. Αυτό που συνέβη είναι καθολικά απαράδεκτο. Χώρα και μάλιστα της Ευρώπης να κατεβάζει αεροπλάνο, να απαγάγει και να κρατεί επιβάτη του αεροπλάνου», τόνισε.

Επισήμανε ότι το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο το Λουκασένκο είναι για να του δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ανοίξει έναν διάλογο με την αντιπολίτευση και να οδηγήσει ομαλά τη χώρα του σε εκλογές.

πηγή: cnn.gr