Δυνατό μήνυμα για την πρόληψη στην στοματική υγεία από την Περιφέρεια Κρήτης | φωτο

0
29

Δυνατό μήνυμα για την πρόληψη της στοματικής υγείας, εξέπεμψε η επιτυχημένη εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης στην οποία συμμετείχαν παιδιά, μαθητές, γονείς, εκπρόσωποι ,της υγείας, της παιδείας, της Αυτοδιοίκησης και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι.

Δεκάδες παιδιά προσήλθαν και εξετάστηκαν δωρεάν στην κινητή μονάδα Οδοντιατρικής της Περιφέρειας έξω από την Λότζια ενώ παράλληλα στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό πολύκεντρο στην “Ανδρόγεω” έγιναν δράσεις ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, η παρουσίαση του εντυπωσιακού εικονογραφημένου παραμυθιού της Ειρήνης Ανδρουλάκη « Ο Γιατρός ο Κάστορας των δοντιών ο Μάστορας», όπως και άλλες δράσεις προσομοίωσης και διάδρασης για την πρόληψη της στοματικής υγείας των παιδιών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Μανόλης Καρτσωνάκης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των εξετάσεων πρόληψης και συνεχάρη θερμά την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον κ. Πιτσούλη για την συνεργασία με τον κλάδο της εκπαίδευσης, αλλά και για τις στοχευμένες δράσεις που πραγματοποιεί για την πρόληψη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, αρμόδιος των κινητών μονάδων πρόληψης της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Πιταούλης, καλωσόρισε & ευχαρίστησε θερμά τον κ. Καρτσωνάκη και όλους τους παρισταμένους και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της πρόληψης. Ο κ Πιτσούλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα την παρισταμένη Περιφερειακή σύμβουλο Πόπη Δασκαλάκη που είναι η δημιουργός της κινητής μονάδας Οδοντιατρικής την περίοδο που ήταν Αντινομάρχης Ηρακλείου. Η Περιφέρεια Κρήτης, όπως τόνισε με έμφαση ο κ Πιτσούλης, έχει στις προτεραιότητες της, την πρόληψη και ότι, στον προγραμματισμό είναι η ενίσχυση των κινητών μονάδων προσθέτοντας η Περιφέρεια στο δυναμικό της μετά την λειτουργία των κινητών μονάδων οδοντιατρική και μαστογραφίας και τον καρδιολογικό τομέα, την κινητή μονάδα καρδιολογίας. Επίσης ο κ Πιτσούλης παρουσίασε το πλέγμα των παρεμβάσεων και τον προγραμματισμό δράσεων της κινητής μονάδας οδοντιατρικής στα σχολεία της Κρήτης την χρονική περίοδο 2022-2023.

Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του προέδρου του οδοντιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Γιάννη Σμπώκου, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα και την αξία στη στοματική υγεία. Ο κ. Σμπώκος επίσης αναφέρθηκε στις σημαντικές και αξιέπαινες δράσεις της Περιφέρειας και την διαχρονική συνεργασία της με τον οδοντιατρικό σύλλογο, δράσεις που θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν.

Με πολύ χαρά και μεγάλο ενδιαφέρον σε μικρούς και μεγάλους έγινε η παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού της Ειρήνης Ανδρουλάκη « Ο Γιατρός ο Κάστορας των δοντιών ο Μάστορας», από την εκπαιδευτικό Νίκη Δεληκανάκη. Η κα Δεληκανάκη, Παιδαγωγός π. Σχολική σύμβουλος με αμεσότητα και παραστατικότητα ξενάγησε όλους στο γεμάτο με μηνύματα για την πρόληψη, εικονογραφημένο-πολύχρωμο παιδικό παραμύθι -βιβλίο, αναδεικνύοντας τον ρόλο του ήρωα του, που είναι ο Γιατρός ο κάστορας των δοντιών ο μάστορας. Η συγγραφέας μίλησε με αγάπη για το παραμύθι, τα μηνύματα του στα παιδιά, και ευχαρίστησε, όλους που την στήριξαν, τους συντελεστές της έκδοσης και όλους τους συμμετέχοντες στην παρουσίαση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη αλλά και στον κ. Πιτσούλη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της και την στήριξη. Η κα Ανδρουλάκη υπέγραψε παραμύθια και διανεμήθηκαν δωρεάν στα παιδιά.
Οι δράσεις της Περιφέρειας στο Πολύκεντρο έκλεισαν με ένα παραστατικό, εντυπωσιακό δρώμενο, την παρουσίαση κινητικού δρώμενου, βασισμένου στο παραμύθι, από την κα. Έφη Δράκου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πιτσούλης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές με ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Αρναουτάκη για την έμπρακτη και συνεχή -όπως ανέφερε-στήριξη του .Επίσης ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και στις δράσεις: τον πρόεδρο των οδοντιατρικού συλλόγου κ Σμπώκο, τον οδοντίατρο της μονάδας Γ. Βαρούχα τις κες Ανδρουλάκη, Δελικανάκη, Δράκου, τους συντελεστές της έκδοσης του παραμυθιού Α. Χιλετζάκη, Μ. Πετράκη, Σ. Δαργάκη, Κ. Δετοράκη, την παρουσιάστρια της εκδήλωσης Κατερίνα Λουδιανού και τον Κ. Παγωμένο, για την εξωτερική διακόσμηση της κινητής μονάδας και κατασκευή ομοιωμάτων “Κάστορα”.

Από πλευράς Περιφέρειας στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Λάμπρος Καμπουράκης, Ρένα Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι Βαγγέλης Ζάχαρης, Σοφία Μαλανδράκη, Λάμπρος Βαμβακάς, Γεωργία Μηλάκη, ο Δ/ντης Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Λουμπούνης, από τον Δήμο Ηρακλείου η Αντιδήμαρχος Ρένα Παπαδάκη, κ.α.

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter