Δείτε την άθλια εικόνα με τα ερειπωμένα της οδού Σήφακα

0
427

Ένας δρόμος που ξεκινά ως Καραολή Δημητρίου από τη συμβολή του με την οδό Χάληδων στην είσοδο της Πλατείας Σαντριβανιού και συνεχίζει ως Σήφακα μετά τη συμβολή του με την οδό Κατρέ, τον οποίο σχεδόν όλοι γνωρίζουν ως Μαχαιράδικα.

Αυτή είναι και η πραγματική …χανιώτικη ονομασία του δρόμου.

Τα παραδοσιακά μαχαιράδικα σβήνουν και αυτά, όσο περνούν τα χρόνια καθώς η τέχνη χάνεται, όσο χάνονται οι παλιοί παραδοσιακοί τεχνίτες και ελάχιστοι είναι πια οι νέοι που συνεχίζουν το επάγγελμα.

sifaka-7

Ο δρόμος Καραολή Δημητρίου και Σήφακα είναι όμως σημαντικός και για ένα ακόμη λόγο.

Είναι ο περιμετρικός δρόμος νότια-νοτιοανατολικά του λόφου Καστέλι. καθώς κατά μήκος του αριστερού τμήματος της, βρίσκεται το βυζαντινό μεσαιωνικό τείχος, που οχύρωνε το λόφο.

sifaka-3

Όπως πρόσφατα έγραψε ο Μιχάλης Ανδριανάκης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, σε ένα άρθρο του στο kriti24.gr:

«το Βυζαντινό τείχος, που περιβάλλει την ακρόπολη Καστέλι, κτίστηκε αρχικά στα Ελληνιστικά χρόνια και ανακατασκευάστηκε κατά τον 7ο μ.Χ αιώνα προκειμένου να προστατέψει την πόλη από τις Αραβικές επιδρομές, με οικοδομικό υλικό από τα προηγούμενα τείχη, αλλά και άλλα ερειπωμένα από τους σεισμούς κτήρια. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «ανοικτό βιβλίο», στο οποίο διαβάζει κανείς  τη μακροχρόνια ιστορία της πόλης, αφού εκτός των άλλων, είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια της Μινωϊκής Κυδωνίας…»

vizantino-tichos-1

Πρόσφατα  το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Βυζαντινού τείχους, ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με επεμβάσεις κυρίως στη νότια πλευρά (οδοί Καραολή-Δημητρίου και Σήφακα) και στον πύργο της πλατείας Συντριβανίου.

sifaka-10

Το σημαντικό μνημείο συντηρήθηκε, στερεώθηκε, καθαρίστηκε από ρύπους και ορισμένα γκρεμισμένα τμήματά του ανακτήθηκαν.

Όμως στην πραγματικότητα το έργο παραμένει ημιτελές, καθώς για να ολοκληρωθεί πραγματικά και για να μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη ανάδειξη των βυζαντινών οχυρώσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και κατεδάφισης των ερειπωμένων κτισμάτων της οδού Σήφακα και να αποκατασταθούν στη συνέχεια τα τμήματα του Βυζαντινού τοίχους, που βρίσκονται πίσω από αυτά.

sifaka-6

Η διαδικασία της απαλλοτρίωσης των κτισμάτων μπροστά από το Βυζαντινό τείχος εκκρεμεί εδώ και χρόνια, καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Η εικόνα στην οδό Σήφακα, αυτή που αντικρίζουν καθημερινά οι χιλιάδες επισκέπτες της πόλης είναι επιεικώς απαράδεκτη.

sifaka-4

Από τη μια μεριά τα τμήματα του Βυζαντινού τείχους, που αναδείχτηκαν από τις πρόσφατες εργασίες και δείχνουν τη σημασία του μνημείου και από την άλλη τα εγκαταλειμμένα κτήρια, που δημιουργούν μια εξαιρετικά άσχημη εικόνα.

Οι άνθρωποι εδώ και πολλά χρόνια έχουν “χάσει” τις ιδιοκτησίες τους, που στέκουν σαν φαντάσματα.

sifaka-1

Ιδιαίτερα προβληματική είναι η περίπτωση του ερειπωμένου κτίσματος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και Κατρέ, του οποίου η στατικότητα έχει επιβαρυνθεί επικίνδυνα, από τους σεισμούς που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Ενώ  λοιπόν είναι ετοιμόρροπο, δεν μπορεί ούτε να επισκευαστεί, ούτε και να κατεδαφιστεί εξαιτίας της εκκρεμότητας που υπάρχει.

sifaka-9

Για το συγκεκριμένο κτίσμα όμως, αρκεί έστω και ένας μικρός σεισμός να το κάνει σωριαστεί, με ότι συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό.

Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά ακόμη από κτήρια, ειδικά στην οδό Σήφακα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους

sifaka-4

Οι καταστηματάρχες της περιοχής διαμαρτύρονται για την άθλια κατάσταση και έχουν απόλυτα δίκιο.

Μήπως ο Δήμος θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του με εφαρμογή της νομοθεσίας για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα;

sifaka-2

Καθώς απ’ότι φαίνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού τουλάχιστον για το επόμενο- αρκετό όπως όλα δείχνουν- διάστημα δε φαίνεται να εξασφαλίζονται οι αναγκαίες πιστώσεις για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και στη συνέχεια την κατεδάφιση τους.