Δημοτικές εκλογές: Δεν είναι ο φίλος, ο κουμπάρος, ο συγγενής…

0
374

Γράφει η Βαρβάρα Περράκη*

Είναι ωραίο να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο! Είναι ελπιδοφόρο να είσαι ονειροπόλος, χωρίς σκοπιμότητες προσωπικές αλλά μόνο μέσα από τη λαχτάρα σου για το καλύτερο, να ορμας σε μάχες που επιθυμείς να κερδίσεις.

Κλίμα προεκλογικό. Μια πόλη αγωνία για τον αυριανό της δήμαρχο. Υπάρχουν κι αυτοί που τον πλαισιώνουν, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Δεν είναι πια ο φίλος, ο κουμπάρος, ο συγγενής.

Είναι αυτός που θα σηκώνει το χέρι του στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ψηφίζει, χωρίς να μας ρωτάει, γιατί πια η δημοκρατία είναι έμμεση, κυρίως. Κι η ψήφος του θα έχει συνέπειες καλές ή κακές.

Κι εκεί θέλει γνώση, σοβαρότητα, ευθύνη, τιμιότητα, ηθική, συνέπεια, συνεργασία, αντίληψη,επιμονή, θάρρος αντίληψη ισονομιας, αλήθεια και κυρίως όλα στο φως.

Ας τα ξαναδούμε γιατί όταν τελειώνουν οι εκλογές και πέφτουν τα φώτα, η επόμενη μέρα είναι αλλιώτικη, οριστικά, προκλητικά κι αμείλικτα…

Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα κι η οπισθοχώρηση.

Κάτι παθαίνει η μνήμη κι η ακοή. Σα να μειώνονται..και μεγαλώνει η απόσταση προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικής πρακτικής.

Ελπίζοντας πάντα ότι αυτό θα σταματήσει κάποτε… Λίγα έως καθόλου ΘΑ, ίσως κάνουν τα λόγια που εκτοξεύονται, αφού δεν κοστίζουν, λιγότερο εκτεθειμένα… 

*Η Βαρβάρα Περράκη είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Χανίων και πρώην Αντιδήμαρχος