Δήμος Χανίων: Ήταν δικαίωμα του Δημαρχου να επιλέξει συμμάχους και συνεργάτες

0
188
dav

του Μανώλη Κονσολάκη

Ολοκληρώθηκαν λοιπόν οι διαδικασίες και είναι γνωστές πλέον και επίσημα οι συμμαχίες και οι συνεργασίες, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.

Παράλληλα έγινε ξεκάθαρο πως σκοπεύει να βαδίσει, τουλάχιστον στο επόμενο διάστημα, η νέα Δημοτική Αρχή των Χανίων, καθώς στην ζωή και στην πολιτική τα πάντα είναι ρευστά και μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή.

Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή ο Κλεισθένης, ήταν γνωστό και δεδομένο, ότι για να μπορέσει να “κυβερνηθεί” ο Δήμος Χανίων, θα ήταν απαραίτητο να υπάρξουν συνεργασίες και συμπλεύσεις, προσώπων και παρατάξεων.

Οποιοσδήποτε και να ήταν ο νικητής των εκλογών της περασμένης Άνοιξης, ήταν φανερό, πως μόνος του, δεν μπορούσε να προχωρήσει.

Όμως να μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Χανίων, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έχει και Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό είναι κάτι που καλώς ή κακώς, δεν μπορεί να αλλάξει. 

Μέσα λοιπόν από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος ήταν και υποχρεωμένος αλλά και αναγκασμένος να επιλέξει αυτούς με τους οποίους ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα για να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια.

Πέρα από τους δικούς του, λίγους είναι αλήθεια, συνεργάτες, ο κ. Σημανδηράκης έκανε “άνοιγμα” σε δύο ακόμη παρατάξεις. Την παράταξη του πρώην Δημάρχου κ. Τάσου Βάμβουκα και την παράταξη του κ. Ευτύχη Δαμιανάκη. 

Γιατί επέλεξε αυτές τις δύο παρατάξεις και όχι περισσότερες ή κάποιες άλλες, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τον ίδιο. Η επιλογή είναι δική του και για αυτήν θα κριθεί στην πορεία από τους πολίτες. Όπως θα κριθούν και οι παρατάξεις με τους επικεφαλής τους, που συμφώνησαν να συνεργαστούν με την νέα Δημοτική Αρχή. 

Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει, πριν ακόμη αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη αυτή η συνεργασία. 

Καθώς πέρα από διαφωνίες ή επί μέρους πικρίες, ότι έγινε, ήταν κάτι που κανένας δεν μπορούσε να αποφύγει. 

Το εάν μπορούσε ή έπρεπε να γίνει διαφορετικά, εάν έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερη έκταση, εάν ο Δήμαρχος έπρεπε να ανοίξει την… πόρτα και σε άλλες παρατάξεις, εάν έπρεπε να αποδεχτούν ή όχι τη συνεργασία αυτοί που επέλεξε να συνεργαστεί κλπ, είναι απόψεις θεμιτές και σεβαστές, πιθανόν και σωστές, όμως σεβαστό είναι και το δικαίωμα του Δημάρχου να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος με ποιους θα πορευτεί. 

Άλλωστε να μη λησμονούμε ότι αυτόν εξέλεξαν οι πολίτες, αυτόν επέλεξαν για να τους “κυβερνήσει” για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. 

Και αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι μέσα σε αυτά τα χρόνια, να γίνει έργο στην πόλη τους και να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά τους. Με βάση αυτά τα κριτήρια και μόνο, θα κρίνουν στο τέλος το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, όταν θα έρθει ξανά με το καλό, η ώρα των εκλογών. 

Η κριτική είναι και θεμιτή και απαραίτητη και ο νέος Δήμαρχος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι καθημερινά θα κρίνεται για τις επιλογές του, τις αποφάσεις του και τα πεπραγμένα του. Ο ίδιος, οι συνεργάτες του και φυσικά όσοι αποδέχτηκαν να συμπορευτούν μαζί του. 

Από εδώ και πέρα, καθώς ολοκληρώθηκαν πλέον οι τυπικές αλλά απαραίτητες διαδικασίες, ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα.