Δήμος Χανίων: Άρχισαν οι “ζυμώσεις” δύο χρόνια πριν τις Δημοτικές εκλογές| Το προφίλ των ενδιαφερομένων

0
392

Του Μανώλη Κονσολάκη

Δύο χρόνια πριν από τη διεξαγωγή των Δημοτικών Εκλογών, το φθινόπωρο του 2023, άρχισαν ήδη οι πρώτες “ζυμώσεις” για τους υποψήφιους και τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τη ψήφο των Χανιωτών, στο Μητροπολιτικό Δήμο του Νομού. 

Το επιτυχημένο, όπως εκ του εκλογικού αποτελέσματος αποδείχτηκε, εγχείρημα, των εκλογών του 2019, από το νυν Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη, έχει σίγουρα δημιουργήσει νέα δεδομένα, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας, σε όσους αποφασίσουν να σταθούν απέναντί του, το φθινόπωρο του 2023.

Αυτό που θεωρείται δεδομένο, είναι πως θα αλλάξει εν πολλοίς και το προφίλ των υποψηφίων, που θα λάβουν τελικά την απόφαση, να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο δήμο του Νομού. 

Έτσι κάποιοι εκ των υποψηφίων του 2019, δεν φαίνεται ότι συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες, ώστε να είναι εκ νέου επικεφαλής συνδυασμών, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Μεταξύ αυτών θα πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκονται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και νυν Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, κ. Άρης Παπαδογιάννης, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευτύχης Δαμιανάκης.

Αδιευκρίνιστο παραμένει προς το παρόν τι θα πράξουν ο πρώην Νομάρχης και επικεφαλής της παράταξης “Μαζί για τα Χανιά της επόμενης μέρας” κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, όπως και ο τέως Δήμαρχος Χανίων κ. Αναστάσιος Βάμβουκας.

Η παρουσία τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνει ότι δεν έχουν εγκαταλείψει και σε αυτή τη φάση, δύο χρόνια πριν τη διεξαγωγή των Δημοτικών εκλογών, οι πιθανότητες γέρνουν περισσότερο, στο να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. Καθώς προφανώς θα περιμένουν να δουν γενικότερα πως θα διαμορφωθεί η εικόνα και με τις νέες υποψηφιότητες, που θεωρείται δεδομένο ότι θα προκύψουν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει ήδη οι επαφές και με άτομα, που θεωρείται ότι έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά και προσόντα, που θα τους έδιναν πιθανότητες επιτυχίας, απέναντι στον νυν Δήμαρχο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις συζητήσεις που γίνονται αυτό που κυριαρχεί, είναι ότι όσοι αποφασίσουν να διεκδικήσουν το Δήμο, θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα, που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς απέναντι στον Παναγιώτη Σημανδηράκη, του οποίου η νίκη του το 2019, δημιούργησε νέες συνθήκες, σε ότι αφορά το προφίλ της Δημοτικής αρχής που επέλεξαν οι πολίτες. 

Ο νυν Δήμαρχος πέτυχε να εκλεγεί, ασχέτως των συμμαχιών που έκανε στο δεύτερο γύρο, κατάφερε να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους, ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο και ελκυστικό “πακέτο”, τόσο ως πρόσωπο λ, αλλά και γενικότερα ως συνδυασμός. Σε συνδυασμό με μία άκρως επιτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική. 

Θα πρέπει λοιπόν να θεωρείται δεδομένο ότι θα δούμε νέα σχήματα στις επόμενες εκλογές που θα έχουν ως ένα βαθμό, κοινά χαρακτηριστικά, με αυτά τα οποία είχε ο συνδυασμός του Παναγιώτη Σημανδηράκη, την άνοιξη του 2019. 

Επίσης δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως ο νέος εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, δεν θα ευνοήσει ιδιαίτερα τον μεγάλο αριθμό συνδυασμών και υποψηφίων, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019 και τις συνθήκες που είχε δημιουργήσει ο “Κλεισθένης”. 

Σε αυτή τη φάση, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη τίποτα, είναι όμως δεδομένο ότι παρασκηνιακά βρίσκονται σε εξέλιξη “ζυμώσεις” τόσο από τους ενδιαφερομένους, όσο και γενικότερα από ομάδες πολιτών, που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε τέτοια σχήματα. 

Υπάρχουν πάντως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι εξίσου σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας θα μπορούσε να συγκεντρώσει και ένας συνδυασμός με επικεφαλής ένα ευρέως γνωστό πρόσωπο, με εμπειρία και πολιτικό εκτόπισμα. 

Όπως και να έχει, στο παρασκήνιο έχουν  ήδη αρχίσει να “ψιθυρίζονται” και τα πρώτα ονόματα.

Η πανδημία, είναι γεγονός, ότι έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις, ωστόσο η διαδικασία έχει ξεκινήσει, έστω και σε διερευνητικό επίπεδο.

Μπορεί να φαίνεται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, ωστόσο ένας υποψήφιος για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να προετοιμαστεί, να βρει τους συνεργάτες του και να είναι έτοιμος στον κατάλληλο χρόνο, να ανακοινώσει την πρόθεσή του. 

Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σημαντικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος των κομμάτων, στην επιλογή ή τη στήριξη των υποψηφίων. 

Ένα επίσης βασικό στοιχείο, που θα καθορίσει και το βαθμό δυσκολίας της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, θα είναι και η αποτίμηση του έργου της νυν Δημοτικής αρχής. 

Εάν δηλαδή, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης και οι συνεργάτες του, στο τέλος της θητείας τους, θα έχουν καταφέρει να πείσουν τον Χανιώτη ψηφοφόρο, ότι έκαναν τη σωστή επιλογή, την άνοιξη του 2019. 

Διότι στις επόμενες εκλογές αυτό που θα κριθεί, σε ότι αφορά τη νυν δημοτική αρχή, θα είναι πλέον το έργο της και η αποτίμηση της τετραετίας της.