Δήμαρχος Πλατανιά: Ενα μήνα μετά τις καταστροφές ο Δήμος έχει πάρει μόλις 1 εκατ. ευρώ| video

0
146

Έχει περάσει ένας μήνας από τη θεομηνία που έπληξε το Νομό Χανίων και η κατάσταση στο Δήμο Πλατανιά, που είχε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, εξακολουθεί να παραμένει τραγική.

Και το σημαντικότερο είναι ότι παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άμεση χρηματοδότηση, έως τώρα ο Δήμος Πλατανιά έχει πάρει μόλις 1 εκ. ευρώ! Από αυτά, οι 500.000 ευρώ αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου και τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ είναι για χωματουργικές εργασίες της Ωκεανίδας. 

Αυτό επεσήμανε το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο οποίος τόνισε  ότι εξαιτίας της καταστροφής στο οδικό δίκτυο υπάρχουν ακόμη αποκλεισμένα χωριά, όπως τα Σκορδαλού, οι Λάκκοι και τα Μεσκλά, με την μετακίνηση σε όλες αυτές τις περιοχές να χαρακτηρίζεται μη ασφαλής. 

Ο Δήμαρχος Πλατανιά επεσήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη της άμεσης χρηματοδότησης, για την αποκατάσταση των ζημιών και γι’ αυτό ζητά την άμεση εκταμίευση τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για την προσβασιμότητα στο οδικό δίκτυο. 

Ήδη έχουν κατατεθεί τεχνικά δελτία στο Υπουργείο Υποδομών, ύψους 33 εκ. ευρώ, ενώ ετοιμάστηκε και κατατέθηκε και συμπληρωματικό τεχνικό δελτίο που αφορά και αυτό αποκαταστάσεις στο οδικό δίκτυο, ύψους 25 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την γέφυρα του Κερίτη, ο Δήμαρχος Πλατανιά είπε ότι, εκτός της αποκατάστασης της παλιάς γέφυρας, ο Δήμος έχει ζητήσει και την εκπόνηση προμελέτης για την κατασκευή νέας Γέφυρας, κάτι που έχει αποδεχθεί ο κ. Σπίρτζης, μετά βέβαια την 7ωρη σύσκεψη της Κυριακής, όπου εκεί εγκρίθηκαν 300.000 ευρώ και για τις συμπληρωματικές μελέτες. 

Για το δρόμο που έφτιαξαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, στο ύψος της γέφυρας Κερίτη,  ο κ. Μαλανδράκης σχολίασε πως… «η ανάγκη γεννά πρωτοβουλίες».

Τέλος για την γέφυρα του Πλατανιά, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ γίνονται συζητήσεις με τον ιδιώτη βόρεια της γέφυρας για την παραχώρηση έκτασης για τη δημιουργία πεζογέφυρας μέχρι τότε. 

Εκτός από τις «τεχνικές πληγές» όμως, μπορεί ευτυχώς να μην θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή από τις καταστροφές, αλλά σε περίπου 20 συνανθρώπους μας τα σπίτια τους έχουν ήδη χαρακτηριστεί ακατάλληλα από τις ζημιές. Κάποιοι φιλοξενούνται σε καταλύματα της ευρύτερης περιοχής των Λάκκων, ενώ άλλοι μένουν στο ίδρυμα του Αγίου Νεκταρίου. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμα αιτήσεις στη Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών ιδιωτών για έλεγχο. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 300, με το 1/3 αυτών να έχει ελεγχθεί. 

Μέσα σε όλα αυτά τέλος, να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι από τις πλημμύρες του 2017 στον Δήμο Πλατανιά η αποζημίωση του κράτους για την οικοσκευή ήρθε πριν λίγες ημέρες στον Δήμο, δηλαδή μετά από δύο χρόνια…