Δήμαρχος Χανίων: Η κυβέρνηση δίνει λύση στο θέμα που έχει προκύψει με το ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ

0
123

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, που έγινε στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, τέθηκε το θέμα που έχει προκύψεις, με το ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ.

Όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος, από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε κατανοητό το αδιέξοδο που έχει προκύψει για το Δήμο Χανίων και υπήρξε από την πλευρά του Υφυπουργού η ρητή δέσμευση ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος που θα εξισώνει τους ΦΟΔΣΑ (είτε ΝΠΔΔ, είτε ΟΤΑ Α.Ε.), λύνοντας μία και καλή το όλο θέμα.

Όπως είπε ο κ. Σημανδηράκης:

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι το διαφορετικό καθεστώς λειτουργίας που διέπει τους ΦΟΔΣΑ ως ΝΠΔΔ και τους ΦΟΔΣΑ ως Α.Ε., όπως δηλαδή η ΔΕΔΙΣΑ. Σε σύντομο διάστημα λήγει η προγραμματική σύμβαση που έχει ο Δήμος με την ΔΕΔΙΣΑ. Στείλαμε ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που αν και περιλάμβανε τον ΦΠΑ, το Ελεγκτικό την απέρριψε. Αν θέλουμε λοιπόν να συνεχιστεί η αποκομιδή, θα πρέπει να προχωρήσουμε. Τη στιγμή λοιπόν που μας λέει το Ελεγκτικό να βγάλουμε τον ΦΠΑ, αν γίνει αυτό θα υπάρξουν ποινικές ευθύνες στα πρόσωπα που θα το εφαρμόσουν. Αυτό είπαμε στον κ. Βεσυρόπουλο, ότι υπάρχει το απόλυτο αδιέξοδο, ανάμεσα σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΑΑΔΕ (που ελέγχει τη ΔΕΔΙΣΑ). Τονίσαμε είναι ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και πως οι περιοχές δε μπορεί να είναι ανοχύρωτες αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων. Ο Υφυπουργός αντιλήφθηκε το αδιέξοδο και για να ξεπεραστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει είτε διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπ.Οικ., είτε τροποποίηση του νόμου».

Ο Δήμαρχος Χανίων αφού ευχαρίστησε παράλληλα και τους βουλευτές του νομού για τη συμβολή τους στην επίλυση του ζητήματος, κατέληξε:

«Η ΔΕΔΙΣΑ, απελευθερωμένη από αυτή την περιπέτεια και έχοντας απαλλαγεί από οποιοδήποτε πρόστιμο για το ΦΠΑ και με άρση των διοικητικών μέτρων και δεσμεύσεων ΑΦΜ, θα προχωρήσει. Στόχευση της εγκυκλίου είναι να έχει αναδρομική ισχύ. Ο Δήμος Χανίων βρέθηκε σε αυτό το αδιέξοδο, ακολουθώντας τη νόμιμη οδό, δηλαδή αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου…Μέσα σε μία εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της εγκυκλίου, που θα δώσει και την οριστική λύση σε αυτή τη διαδικασία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δίνει απάντηση σε ένα θέμα που μας ταλαιπώρησε. Είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι, στηριζόμενοι στη δέσμευση του Υφυπουργού και στο επόμενο Δ.Σ. θα έχουμε και την εγκύκλιο στη διάθεσή μας».

Επιφυλακτικός πάντως ως προς την τελική έκβαση του θέματος εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, τονίζοντας ότι μπορεί να καταπέσει ανά πάσα ώρα και στιγμή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να λειτουργεί μία Α.Ε. και να μην υποβάλλει ΦΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Με βάση τον ανταγωνισμό, μία εταιρία πρέπει να ακολουθεί όλους τους κανόνες. Ας είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί και να μην ενθουσιαζόμαστε. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορούσε να το παραπέμψει στην Αθήνα και να βγει απόφαση. Αν γινόταν αυτό, επειδή έχω δει νομολογίες, το ΣτΕ δεν αρνείται ότι υπάρχει ΦΠΑ γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις, γι’ αυτό κρατάτε μικρό καλάθι. Μακάρι να πάνε όλα καλά»