Δικογραφία σε δύο άτομα για τις πυρκαγιές στα Ροδωπού και το Φωτακάδο

0
130

Για μία ακόμα φορά ο ανθρώπινος παράγοντας και η απροσεξία συνετέλεσαν ώστε να επεκταθούν δύο πυρκαγιές τις τελευταίες μέρες.

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε το Φωτακάδο και η δεύτερη τα Ροδωπού.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δύο κάτοικοι έκαιγαν υπολείμματα γεωργικής γης με αποτέλεσμα να μην σβήσουν καλά την εστία και λόγω των δυνατών ανέμων να αναζοπυρωθεί και να επεκταθεί.

Πιό αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου:

Στην εξιχνίαση δύο (2) πυρκαγιών, προέβει το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισσάμου:

Η πρώτη στης 08/11/16, στην περιοχή Φωτακάδο του Δήμου Πλατανιά, για την οποία ευθύνεται άνδρας 40 ετών για εμπρησμό γεωργικής έκτασης η οποία προήλθε από καύση κλαδιών.

Η δεύτερη στης 09/11/16, στην περιοχή Ροδωπού του Δήμου Πλατανιά, για την οποία ευθύνεται άνδρας 30 ετών για εμπρησμό σε έκταση με χαμηλή φρυγανώδη βλάστηση, με σκοπό τη βελτίωση βοσκότοπου.

Οι δύο ανωτέρω δράστες συνελήφθησαν στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, ομολόγησαν την πράξη τους και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνει χρήση φωτιάς για τις αγροτικές του εργασίες, ιδιαίτερα τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατό άνεμο και χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού. Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι μετά από κάθε αγροτική εργασία πρέπει οπωσδήποτε η τέφρα/στάχτη που απομένει να απλώνεται, να διαβρέχεται και να καλύπτεται επαρκώς με χώμα, ώστε να σβήνει τελείως.

Υπενθυμίζετε, ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό με πρόθεση ή από αμέλεια, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εμπρηστές, όπως διακοπή της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή, κήρυξη καμένης περιοχής ως αναδασωτέας και απαγόρευση βόσκησης, καθώς και διοικητικά πρόστιμα.