Διαβήτης: Η έλλειψη γυμναστικής αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής οφθαλμοπάθειας

0
111

Τα άτομα με διαβήτη που δεν κάνουν γυμναστική μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν μια σοβαρή οφθαλμοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Πρόκειται για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που είναι η πιο συχνή αιτία τύφλωσης στους διαβητικούς. Σύμφωνα με το αμερικανικό National Eye Institute η πάθηση οφείλεται στις βλάβες των αιμοφόρων αγγείων βαθιά στα μάτια εξαιτίας της αυξημένης γλυκόζης, που προκαλεί αιμορραγία ή διαρροή υγρού το οποίο διαταράσσει την όραση.

Επειδή η γυμναστική μπορεί να δράσει προστατευτικά για τα αγγεία, οι ερευνητές από το University of Mississippi εξέτασαν αν μπορεί να προστατεύσει και τα μάτια.

Όπως γράφουν στο περιοδικό JAMA Ophthalmology, εξέτασαν την έκβαση της όρασης 282 διαβητικών ατόμων (μέση ηλικία: 62 χρόνια), που σε ποσοστό 29% είχαν ήπια ή πιο σοβαρή αμφιβληστροειδοπάθεια.

Χρησιμοποιώντας συσκευή καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας σε κάθε ασθενή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες κάθονταν 8,7 ώρες απ’ όσες ήταν ξύπνιοι την ημέρα.

Όσοι από αυτούς έκαναν την πιο καθιστική ζωή, είχαν την μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή να παρουσιάσουν εξέλιξή της. Μάλιστα για κάθε 60 λεπτά αύξηση στην ακινησία την ημέρα, η πιθανότητα να πάσχουν από αμφιβληστροειδοπάθεια αυξανόταν 16%, δήλωσε ο Paul Loprinzi, επίκουρος καθηγητής Αθλητικής Επιστήμης.

Υπολογίζεται ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προσβάλλει οκτώ στους δέκα διαβητικούς που έχουν αυξημένο σάκχαρο πάνω από δύο δεκαετίες, ενώ είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες κάτω από 65 ετών.

Πηγή: ΙΑΤΡΟΝΕΤ

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter