ΔΕΔΙΣΑ: «Η επαναχρησιμοποίηση πετάει χαρταετό!»

0
45

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης της Μαθητιώσας Νεολαίας” της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ), σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας και με την αρωγή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, διοργανώνεται η εκπαιδευτική δράση «Η επαναχρησιμοποίηση πετάει χαρταετό!» στο Κρητικό Παραδοσιακό Σπίτι – Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου που απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, από τις 9:00 π.μ. έως και τις 12:00 μ.μ., πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων παιδιών, 40 ανά ημέρα.

Το πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνει τα εξής:
• Αρχικά οι μαθητές φτιάχνουν ψωμί το οποίο στη συνέχεια φουρνίζουν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο που διαθέτει το Μουσείο.
• Κατόπιν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζεται ένας παραδοσιακός χαρταετός από ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά, όπως παλιά περιοδικά, εφημερίδες, καλάμια κ.λπ.

• Παράλληλα με τη δράση, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώνονται από αρμόδιο στέλεχος της υπηρεσίας, τον κ. Βαρδάκη Εμμανουήλ, Διευθυντή Εναλλακτικής Διαχείρισης, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τη σημασία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών, ευαισθητοποιώντας δασκάλους και παιδιά, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και να μετατραπούν σε μια νέα δημιουργία.
• Τέλος οι μαθητές ξεναγούνται στο εσωτερικό του Μουσείου, από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Φραγκιαδάκη Ηλία.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) κ. Τσουπάκης Μιχαήλ δήλωσε ότι «Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών τα οποία αποτελούν τον πυρήνα μεταστροφής προς την κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης» ενώ ο Γενικός Διευθυντής κ. Πατεράκης Κωνσταντίνος επεσήμανε ότι «με την δράση αυτή αναδεικνύουμε την δημιουργική ανακύκλωση ως μια εναλλακτική και με προτεραιοποίηση προσέγγιση, ώστε κάποια υλικά όπως π.χ. η εφημερίδα να μην καταστούν απόβλητα»

Ακολουθήστε το Kriti24 και στο Google News για να βλέπετε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Kriti24 στο Facebook και στο Twitter